donderdag 8 februari 2018

Boekbespreking; Irma Joubert

Ik ben nu toch een boek aan het lezen! Heel bijzonder.
Het is een boek van Irma Joubert; Het meisje uit het verscholen dorp.

Het gaat over de 11 jarige Mentje de Vries, tijdens de oorlog.
Heel bijzonder om in een roman plaatsnamen tegen te komen uit je eigen omgeving. Vaak gaat het om plaatsen als Arkansas, Michigan, Londen,....
Nu begint het verhaal van Mentje in Vierhouten. Vierhouten! Dat ligt op fietsafstand hiervandaan.
Vierhouten, Gortel, Epe. Allemaal bekend terrein. Heb er gewoond. (In Epe)

Mentje woont op een boerderij in Vierhouten. Als haar vader worden opgepakt omdat zij Joden in huis verborgen hielden blijft Mentje alleen achter. Via via komt zij ook in het verscholen dorp terecht. Nu kennen wij dit inmiddels als de hutten in de bossen van Vierhouten waar Joden verborgen werden. Mentje wordt er ook een jaar verborgen gehouden. Daarna wordt het voor haar te gevaarlijk en wordt Mentje naar haar tante gebracht in Arnhem. Daar is zij niet welkom maar moet er toch blijven.
Ze maakt er de slag om Arnhem mee in September 1943. Ze neemt twee gewonde soldaten mee naar het huis van haar tante en verzorgd hen. Wetend dat haar tante dit niet wil. Zo jong als ze is! Mentaal is ze sterker als haar tante.  De laatste winter van de oorlog was erg zwaar voor de stedelingen.  De inwoners van Arnhem moeten verplicht evacueren.

Ook hier is weer een stukje  uit het boek wat dichterbij komt. Ook mijn vader was toen een Arnhems kind en moest evacueren. Ik heb hem er wel eens over gehoord, maar weet het niet zo heel precies meer hoe hij het verteld heeft. Ik ga hem er binnenkort toch weer eens naar vragen.

Mentje stelt voor naar de boerderij te gaan van haar vader. Meer strompelend dan lopend gaan ze daar naar toe. De boerderij is voor haar bekend en vertrouwd. Haar tante, een echte stadse, weet niet goed om te gaan met het boerenleven.
Na de oorlog gaat haar tante weer terug naar Arnhem en Mentje moet mee. Later stuurt haar tante haar naar Zuid Afrika. Hier kwam een van de twee gewonde soldaten vandaan en hij wil voor haar zorgen omdat het in Zuid Afrika op zijn boerderij beter voor Mentje zal zijn als nóg een barre winter in Arnhem. In Zuid Afrika overvalt haar een groot gevoel van eenzaamheid en verdriet. (Toen heb ik maar even gewacht met verder lezen tot ik helemaal alleen was.... werd janken...;-)
Toch raakt ze er gewend en gaat ze zich hechten.

Echt een aanrader dit boek! 
Om zelf te lezen  of cadeau te geven.
Hier kun je er meer over lezen of eenvoudig te bestellen;

Geen opmerkingen:

Een reactie posten