zondag 22 april 2018

De Leeuwenhoek gezien? Hoe vond ik het en hoe is t bij ons?

Afgelopen donderdag was de eerste uitzending van de serie van Hugo Borst en Adelheid Roosen. Heb jij die uitzending ook gezien? Van mijn collega  kreeg ik een appje om te laten weten dat dit op tv zou komen. Er werd van tevoren zo veel media aandacht aan gegeven dat je dit haast niet kon missen.
Als medewerker in de zorg is het haast een soort huiswerk om ernaar te kijken. Als een onderdeel van je vakkennis.
Het is nu een paar dagen geleden dat ik het gezien heb. Daarna heb ik niet veel meer mee gekregen van wat "men" er allemaal van vindt.
Ik ben een van die "men" want ik vind er ook van alles van.

Het eerste wat mij opviel waren de schortjes. Dat die er NIET waren. Geen uniformschortjes! Gewone kleren. Toen ik 7 jaar geleden in mijn werkgever begon werd er door de medewerkers juist om schortjes gevraagd en nu loopt iedere verzorgende bij ons er in. Een schortje of een jasje. Ik snap dat niet. Wat ik niet snap vraag ik dan ook wel aan hen, maar veel verder als hygiene en praktisch als antwoord kom ik niet. Ik blijf het dus niet snappen.
Want in een gewoon huis, en dat willen we tegenwoordig toch benadrukken; Dat het hun thuis is. Zoveel mogelijk het gewone wonen benadrukken. Het eigene bewaren.
Waarom willen of moeten we dan allemaal in hetzelfde uniforme witte jasje lopen? (De verzorgenden in t wit, medewerkers restaurant in t zwart, medewerkers welzijn lopen nog wel in burgerkleding.)
Ik weet nog toen ik zelf als jong meisje in een witte jurk leerling was, merkte ik al de anonimiteit die er ontstond door de witte jurken. Van Hannie werd ik Zuster, één van de vele..
En in een verzorgingshuis zijn mensen toch, in principe niet ziek? Ja, oud, en misschien hebben ze een ziekte als dementie. Maar ziek, zoals in een ziekenhuis? In een ziekenhuis woon je toch niet?  Zoals ik al zei, ik snap dit niet helemaal.

In deze aflevering kwam vooral de strijd tegen de verveling aan de orde. Strijd tegen de verveling vind ik nog weer anders dan n zinvolle dagbesteding.
Moet alles dan zinvol zijn?
Nee, dat niet.
Toch probeer ik ook te zoeken bij mijn deelnemers naar beleving van zingeving; dat wat ik doe of zeg, doet er toe. Deelnemers het gevoel geven dat ze mij ècht ergens mee geholpen hebben.
Dat het ècht een goed idee van haar is om het zus of zo te doen.
Dat dank zij háár de plant nog leeft.
Bewoners en deelnemers het gevoel geven dat zij er nog toe doen. Dat ze méételt.
Dat vereist wel het kennen van de mensen. En het kènnen van mensen wordt minder als wij als proffessionals de activiteitenbegeleiding aan vrijwilligers moeten overlaten omdat zij goedkoper zijn.

In de strijd tegen de verveling keek ik nogal verbaasd toen de lachspiegel voorbij kwam. Als mensen verder zijn in hun dementie wordt ook hun eigen herkenning vager en verdwijnt op den duur. Het wordt allemaal al zo vreemd en jezelf dan terug zien als heel dik klein poppetje, of met een hoofd van een meter hoog? Ik heb er mijn vraagtekens bij.

Een leuk idee in de strijd tegen de verveling vond ik de koffer met hoeden en petten. Ik denk dat ik dat idee maar eens kopieer, in samenspraak met mijn collega's. Dus als je binnenkort ergens een oproepje leest voor een koffer en hoeden, dan weet je waardoor ik er om vraag.

Op tv kon ik niet echt goed zien of de dame in het bad nu ook echt genoot van het bad. Dat bedoel ik nu ook met het kennen van de mensen. Ik denk dat je haar dan echt moet kennen en aan haar spierspanning voelt of ze daadwerkelijk ontspant.
Dat is dan op tv niet goed waarneembaar. Dit is denk ik ook de beperking van de tv.
Bij ons in huis worden soms ook mensen in alle rust en sfeer gebadderd. In een gewoon ligbad, dat wel. Maar echt als een middel om die persoon eens lekker te laten ontspannen. Daar wordt dan ook echt tijd voor uitgetrokken.

Hoe heb jij deze aflevering ervaren?
Wat viel jou op?
Of heb je juist weer een reactie op wat ik net heb geschreven?
Reageer gerust.


2 opmerkingen:

 1. Hoi Hannie,

  Ik heb programma niet gezien, wel een stukje vanavond bij een programma van Paul de Leeuw. Ik weet dus niet helemaal waar het over gaat, maar kan het zeker vinden in wat je zegt over het witte jasje. Ik denk er precies hetzelfde over. Ik heb zo'n wit jasje, omdat ik voortaan ook bewoners naar bed breng, maar 9 van de 10 keer blijft hij in mijn fietsmandje liggen. Hihihih.
  Voor de rest moet ik misschien het programma even terug kijken.

  Oh ja...zinvolle daginvulling, daar hebben de meeste ook weer hun eigen mening over. Ik dus ook.... Vaak wordt het in de schoenen geschoven van de activiteitenbegeleiding, ja die moeten alles bewoners, ja precies alle bewoners het liefst, heel de dag door vermaken met van alles en nog wat. Terwijl er dan niet gekeken wordt wat de bewoner nu echt wil. Nee ze vergeten dat een hele dag de dag doorkomen voor een bewoner ook al een hele opgave is. Bedenk je maar eens hoe het is om op 80+ jarige leeftijd, 's morgens vroeg wakker gemaakt te worden, wanneer het uitkomt voor de zorgmedewerker. Daarna douchen, want dat staat op het lijstje. Dan wordt je in kleding gehesen die je zelf nooit zou uitzoeken en word je naar de huiskamer gerold waar je een boterham met chocopasta krijgt en een kop koffie, want tja dat heb je in het begin ooit gezegd dat je dat wilt, dus dat krijg je de rest van je leven. En zo kan ik heel de dag wel schetsen, maar kort gezegd word je hele dag voor je bepaald. Terwijl je gewoon eigenlijk je eigen leventje wilt lijden. Dat beetje leven wat je nog hebt.

  Wat je zegt, waar het over gaat is kijk naar de persoon, maar niet alleen kijken, zie de persoon ook. Ga in gesprek met diegene, maar vooral luister naar de persoon en hoor ook wat hij of zij zegt. Iemand mag zijn wie hij is en accepteer dat dan ook.
  En dit hoeft geen tijd te kosten, want anders komt iedereen weer met tijdsdruk en dergelijke. Ik vind dat zo'n vermoeide uitdrukking. Even aandacht en dan bedoel ik oprechte aandacht voor iemand kan in 2 minuten, maar kijk eens als je er iets meer tijd voor neemt, wat het je oplevert gedurende de dag......

  Groetjes een collega uit het verre zuiden ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb dit programma niet gezien, maar het klinkt interessant! Bedankt voor de tip dus!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen