woensdag 6 juni 2018

Rabarbermoes koken, echt heel makkelijk!

Gisteren zag ik een leuke aanbieding; 1 kilo rabarber voor €1,-!
Het was een online aanbieding, dus ik kon niet zien hoe die rabarber er dan uit zou zien, wat de kwaliteit van die rabarber was. Toch heb ik het er op gewaagd en 3 kilo besteld. En die zag er me toch goed uit! Echt mooie rabarber. In de supermarkten wordt de rabarber per pond verkocht en voor veel hogere prijzen.
Blij met mijn leuke meevaller.

Vanmorgen heb ik de rabarber gelijk verwerkt. Nog voordat het echt warm werd.
Heb jij wel eens rabarber gekookt? Het is echt niet moeilijk om te doen.

Rabarbermoes maken.
- Rabarber, suiker en als je wilt, rozijnen of kaneel. Jampotjes met metalen schroefdeksel.

- Zet de jampotjes met deksel in de vaatwasser op het zwaarste programma. Dan zijn ze schoon genoeg om de rabarber wat langer te bewaren. Droog de potjes en deksels niet af met een theedoek, maar laat deze aan de lucht drogen. 

-Spoel de stelen voor het snijden even af. Snij het begin en einde van de stelen er af. Je kunt er voor kiezen om eerst de stelen te "schillen" door de buitenste vellen er af te halen. Je rabarber ziet er dan na het koken wat groener uit. Je kunt de schillen ook gewoon laten zitten en dan wordt de rabarber wat rozer van kleur.  Snij de stelen in stukjes van 2 - 3 cm. 

-Doe de stukjes met het aanhangend waswater in een pan. Voor de zekerheid tegen het aanbranden kun je een lepel water extra toevoegen, maar het hoeft niet. Zachtjes opzetten en goed roeren. Onderin de pan wordt de rabarber al snel zacht.

Het meest bekend is wel de rabarber met alleen suiker toegevoegd. Je kunt er ook voor kiezen om wat rozijnen extra toe te voegen, of wat kaneel. Ook lekker. Vergis je niet in de suiker. Er moet heel veel suiker in. 

-Warme rabarber proeft zoeter als koude, dus om goed te proeven of er genoeg in zit kun je een lepeltje rabarber op n koud schoteltje leggen en even in de koelkast zetten. Na een paar tellen is deze koel genoeg om het zoetgehalte te proeven.
- Schep de rabarber nog warm van het koken in de potjes. tot aan de deksel, zodat er zo min mogelijk lucht in de potjes zit. Deksel er op schroeven en gelijk op de kop zetten. Pas op, de potjes worden snel heet. Op de kop laten afkoelen. Dekselrandjes even schoonvegen. 

Etiketje en datum er op. Je moes is wel een jaar houdbaar. Eet smakelijk!

Donderdagmiddag koop ik 4 kilo moesappels voor €2,75. Ga ik weer lekkere appelmoes van maken! Ik vind dit soort dingen zó leuk om te doen. Maar ja, ons gezin is nu wat kleiner, dus worden de hoeveelheden ook wat kleiner. Dus met 2 of 3 keer een partij van iets verwerken heb ik genoeg voor de rest van het jaar.

5 opmerkingen:

 1. Ik heb het ook weleens zelf gemaakt, nog nooit met rozijnen, wel met kaneel, en ja veel suiker!
  Gemakkelijk en lekkerrrr
  Duidelijke uitleg hoor. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook lekker met gedroogde en in stukjes gesneden abrikozen.
  1,5 kg. rabarber - 0,5 kg gedroogde abrikozen - 350 gr suiker - 2 gr agar agar (om op te stijven)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Rabarber met gedroogde abrikozen, lijkt me lekker! ga ik zeker eens proberen. Wat is agar agar? Dit ken ik niet? Hoe gebruik jij dit verder nog? Ik hoor het graag.

   Verwijderen
 3. Ik heb vorige week mijn eerste poging gedaan. Heel lekker, met aardbeien ook erdoor. Het was alleen meer rabarberaardbeisoep, dat ene plensje water wat ik erbij had gedaan was veel te veel :( gelukkig kon het zo prima door de yoghurt haha

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij zijn ook dol op rabarber en krijg ze meestal via mijn dochter. Op mijn blog staat onder labels enkele recepten, en zelfs een taart!
  Maar de rabarbermoes blijft toch de lekkerste.

  BeantwoordenVerwijderen