donderdag 21 juni 2018

Spontane opkomst in de tuin.

Ik heb nieuwe tuinplanten. Spontaan opgekomen in de tuin.
Nieuwe tuinplanten krijgen een kans mits je niet elk onbekend sprietje weghaalt. Ja, je zou ook kunnen zeggen dat ik veel te laat was met onkruid wieden, maar dat klinkt zo negatief. Spontaan gekregen planten klinkt toch veel leuker?
Ik laat wel vaker iets staan als ik niet zeker weet of en welk plantje het is.
Dat heeft als nadeel dat er nu toch weer bloemen in mijn groente stukje staan die ik toch nog niet weg wil halen. Maar de nieuwe tuinplanten die verderop in de tuin staan hebben wel een kans gekregen en staan nu mooi te zijn.
Moederkruid

Viooltje

Vingerhoedskruid 

Bosaardbeitjes 
Ik had ook nog planten staan van de Datura, maar die werd me te groot en heb ik er uit getrokken. Ik dacht dat ik er wel een foto van had, maar ik denk dat ik die toen toch maar niet gemaakt heb omdat de bloemen dicht zaten. Is niet zo mooi voor de foto ;-)

De Bosaardbeitjes staan bij mij in de steeg. Net als ook enkele planten Vingerhoedskruid, en de Lampionnetjes. In de tuin woekerden deze te veel en trek ik ze er subiet uit. Regelmatig vraag ik wel of er liefhebbers voor de lamionplantjes zijn. Gelukkig heb ik ook wel wat stek weg kunnen geven. Nu staan er nog wat planten in de steeg. Ben benieuwd of en wanneer die geplukt gaan worden door buren of voorbijgangers, of dat ik ze straks toch zelf kan oogsten. ( Ik heb er toch nog een leuke voorraad van liggen. Als je ze droog en donker bewaard blijven ze heel lang goed.)

Heb jij ook planten die bij jou de vrije hand krijgen in je tuin?

4 opmerkingen:

 1. Zijn de bosaardbeien eetbaar? heb ze ook in de tuin, maar eet ze nooit. Gr. Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hebben deze bosaardbeien gele bloemen? Dan zijn het schijnaardbeien (Potentilla indica). Je kunt ze wel eten, maar ze zijn vrij smakeloos. Zie bij v deze link: https://www.stadsplantenbreda.nl/products/schijnaardbei/

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het moederkruid en vingerhoedskruid zijn prachtig!
  Vroeger had ik ook bosaardbeitjes, maar durfde er toch niet van te eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bosaardbeitjes heb ik nog nooit durven eten. Ook nog niet eens aan gedacht om dit te proberen. Gezien de reactie van Anna, denk ik ook niet dat ik het ga proberen.

  BeantwoordenVerwijderen