maandag 6 augustus 2018

Zwart zilver in enkele tellen weer mooi!Mijn zilveren bestekje. Intussen meer dan 50 jaar oud. Gelukkig heb ik het nog, na zovele verhuizingen. Maar het is in de loop der jaren zwart geworden.
Ik heb het gisteren in een paar tellen weer mooi gekregen! Eerst probeerde ik het met een zwart geworden kettinkje, dit ging zó goed dat ik het daarna met dit bestekje probeerde. Hoe?
Zó dus;

Neem een diep bord of  bakje.
Leg hierin enkele lagen aluminiumfolie.
Strooi hierop wat keukenzout. Ja, gewoon keukenzout.
Giet hierop wat heet (60graden) water en leg je zilveren voorwerp er in.


Binnen enkele ogenblikken zie je al resultaat! Je kunt even roeren met je kettinkje of je lepels even omdraaien. Binnen 2 minuten is het weer mooi blinkend.
 Kijk maar;

Dus hoef je bij de juwelier geen dure zilverdoop-potjes met een of ander chemisch goedje of zilverpoetsdoekjes meer aan te schaffen. Je hebt de middelen al in huis!

4 opmerkingen:

 1. Er wordt ons, zo tegen de feestdagen, regelmatig zilveren bestek aangeboden om op te knappen (tanden van een vork herstellen, bak van lepel verdikken, steel van suikerschep solderen etc.) en dan wordt het ook glanzend gepolijst! Veel betere manier dan zilverdip of folie met zout of soda en het wordt veel mooier. Zilveren bestek moet je, als je het niet gebruikt, in een zachte doek wikkelen en in een cassette bewaren. Zwaveldampen (komen vrij bij aardappel koken, eieren koken etc.) in de lucht zorgen ervoor dat zilver zwart wordt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nooit geweten dat zilver zwart werd van de zwaveldampen! Wel had ik de ervaring dat mijn kettinkje wel eens zwart werd tijdens het dragen. Soms, niet altijd.

   Verwijderen
 2. Vroeger had ik zo'n hekel aan bestek poetsen dat ik voor mijn huwelijk een Zilmeta bestek koos. Na 50 jaar is het bestek nog altijd mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een heerlijke tip zeg. Ik houd van dingen die het leven makkelijker maken. Ik ga dit zeker onthouden.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen