06 augustus 2019

Ik heb mot met de Buxusmot.

We leken er aardig vrij van te blijven; de Buxusmot. Tot voor kort hoorde ik er alleen op tv over. En ineens zit dat mormel dan toch in mijn tuin!
Ik zag het tijdens het knippen van de heg. Eerst dacht ik nog dat ik in mijn enthousiasme van mijn nieuwe heggenschaar, te ver door had geknipt.
Was dat maar zo.
Een korte tijd later zag ik dat de kaalheid zich uitbreidde en ik ook de buxusmot in mijn tuin heb.
Het schijnt dat er dan geen redden meer aan is.
Andere stukjes schrijven weer dat het helpt om met een flink harde tuinstraal de hele struik af te spuiten. Ik gooi niet zo snel iets weg, ervaring hebbende  met de herstelkracht van de natuur ga ik het dus proberen om ze toch te behouden. Heb eerst de hele struik flink onderhanden genomen met de waterstraal. Ook de andere kleinere buxus die iets verderop staat en nog wat minder is aangetast.
Daarna heb ik ze ingespoten met spul tegen rupsen. Goedgekeurd voor particulieren.
De buxusmot schijnt eigenlijk gewoon een rups te zijn.
Hier heb je een foto van een buxus zoals ze er nu bij staat.



Ik hou je op de hoogte van mijn reddingspoging.
Nu ik het in mijn eigen tuin heb, valt het me ook pas op dat het bij buren al even dramatisch is en zij ook aangetaste struiken hebben. Onze directe buren hebben veel en grote buxussen. Het ziet er niet goed uit. Toch erg als je je hele voortuin in buxus stijl hebt. En de mensen op de hoek hebben ook behoorlijk wat buxushagen in hun tuin.

Bovenstaand stukje had ik gisteren geschreven om binnenkort te gaan plaatsen.
Vandaag kwam de buurvrouw al bij me langs om te vragen naar mijn buxussen. Zij had het ook ontdekt. Het is huilen met de pet op. De struiken zitten bomvol met rupsen!
Vanavond heb ik een poging gedaan om ze uit de struiken te plukken.

Het is niet te doen om ze handmatig af te vangen. Dan heb ik er morgen een dagtaak aan en dan moet ik werken. Overmorgen ben ik te laat en zijn mijn struiken kaal.

Hoe is het met jouw buxussen? Heb jij ze nog? Gaat het goed met ze? Wat doe jij ertegen? heeft het succes?
Tuincentra roepen al snel dat er dan andere planten gekocht moeten worden. Is dat ook zo? Zijn ze echt niet meer te redden?

10 opmerkingen:

  1. "Daarna heb ik ze ingespoten met spul tegen rupsen. Goedgekeurd voor particulieren"....jammer dat de koolmezen van dat spul doodgaan(en koolmezen eten dan weer eikenprocessierupsen)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat bedacht ik ook toen ik dit stukje al geplaatst had. Soms doet een mens ondoordachte dingen. Had niet gedacht dat mijn huis tuin en keukenspul ook kwaad kon voor m'n geliefde meesjes. Gelijk daarna heb ik de tuinslang er op gezet in de hoop dat die rommel toch er weer af ging. Meer kon ik niet doen om het terug te draaien.

      Verwijderen
  2. Wij halen ze er handmatig uit.. al honderden. Wegblazen met bladblazer kan ook. Wel de rupsen dan van de straat verwijderen. Lavameel strooien over de plant schijnt ook te werken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Drie jaar terug hadden wij de eerste buxusmotten. Toen is het gelukt met vangen om de buxussen te redden. Helaas het jaar erna de strijd moeten opgeven, Elke dag sproeien met koud water en vangen hielp niet meer en wij hebben dus alle buxussen (hadden in de voortuin erg veel) verwijderd. Op 1 buxus na die heb ik van klein stekje uit laten groeien tot een groot dierenfiguur. Daar zat heel wat jaren werk in en die leeft nog steeds door het zorgvuldig nakijken en rupsen plukken elke dag. Eenmalig hebben we hem met gif bespoten wel daarna afgedekt voor de vogels zodat zij er niet aan konden.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik dacht ook dat de buxusrups aan ons voorbij zou gaan maar niets is minder waar!
    Ik had één kleine buxus in een pot, die heb ik vorige week in de groene container gegooid. In onze voortuin staat een grote buxus die ook helemaal vol zit met rupsen en er niet meer uitziet, ook die gaan we eruit halen.Ik zie het niet zitten de rupsen aan te gaan pakken en ik wil geen bestrijdingsmiddelen gebruiken. Tijd voor een andere struik dan maar!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ons hele dorp is ten prooi gevallen aan de buxusmot. In drie jaar tijd verdwenen steeds meer struikjes. Dit jaar ook die in onze voortuin - prachtige grote struiken maar geen redden meer aan. Vanwege de vogels geen gif gebruikt en de struiken tenslotte maar gerooid.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bij ons zeker 5 jaar geleden al meters buxus zowel in voor als achtertuin verwijderd. Mijn naaste buren en overburen ook. Ik kreeg een kleine haag en 2 piramides helemaal achter in de tuin er niet uit heb ze tot de grond afgeknipt en zijn intussen weer mooie struiken geworden die ik niet zo heel strak snoei. Een tuincentra gaf indertijd aan dat zij het konden behandelen met iets wat je als particulier niet kon kopen. Moest je 2 keer laten doen, kassa. Ik had gelezen dat je geen buxus op dezelfde plek moest planten. Had genoeg maagdenpalm met stekken en die er in gepoot. Bij ons in straat en dorp ook heel verwijderd ca. 5 jaar geleden.

    Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Die van mij heeft het ook moeilijk, maar ik laat het maar gebeuren eerlijk gezegd...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb ook gezien dat de struiken zich herstellen, maar dat kost veel tijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. De buxus die gesnoeid op de foto staat lijkt zicht te herstellen! De grote buxus uit de voortuin is intussen gerooid. Dit doet ook wat minder zeer, omdat die tuin toch wat te vol staat. De struiken worden te groot. Er kon wel wat uit. Al geef ik liever een te grote struik weg aan een liefhebber.

    BeantwoordenVerwijderen