28 november 2019

Emigreren om je geloof. Ook in mijn familie. Lang geleden.

Al enkele jaren geleden kocht ik voor mijn vader het boek "Landverhuizers" van J. P. Risseeuw. Mijn vader had toen contact met iemand uit Heerde met dezelfde achternaam. Die was al een hele tijd bezig met de familiestamboom. Wij blijken van dezelfde stamboom af te stammen, wel verschillende takken. Een tak van onze familie blijkt naar Wisconsin te zijn geëmigreerd met de eerste landverhuizers.
Hier kun je er meer over lezen; Landverhuizers
Het boek staat nu al jaren bij mijn pa in de kast. Binnenkort wil ik het boek toch weer eens lezen.
Dus pa, ik kom het zo gauw ik kan ophalen.


Vorige week heb ik het boek "Dochters van de kust" gelezen van Lynn Austen. Een prachtig boek wat ook over dezelfde landverhuizers blijkt te gaan.
Tjonge wat heb ik veel geleerd uit dat boek. Veel van de kennis die ik nog wist uit het boek van m'n pa komt hier ook weer in terug. Nu kwam het wel meer tot leven. Zeker in de combinatie met Wikipedia ben ik veel te weten gekomen over onze allereerste emigranten. Emigreren om aan vervolging en armoede te ontkomen.
Bovendien kwam in deze boeken ook de kerkgeschiedenis tussen hervormden en gereformeerden meer tot leven. Ik heb zelf weinig of geen kerkgeschiedenisles gehad. En dat wat ik ooit geleerd had is nu pas wat meer gaan spreken.
Mijn vader en zijn familie zijn Nederlands Hervormd. De familie die geëmigreerd is, waren gereformeerd denk ik nu. Kerkscheuringen hebben ook scheuringen in families veroorzaakt. Wat een drama's zullen dat geweest zijn. Sowiezo was emigreren toen een drama; Je wist niet goed waar je heen ging en er was alleen communicatie per brief. Wie je in Nederland achterliet zou je nooit meer zien. Wat een moeilijkheden hebben ze daar, met Gods hulp, moeten overwinnen. Storm op zee, anderen leden schipbreuk met de kust in zicht, veel sterfte door Malaria, en net toen alles een beetje was opgebouwd werd de hele stad Holland door brand verwoest. Maar misschien vertel ik nu wel teveel.
En dan je geloof behouden...

Er is een vervolg op het boek!

Ik kijk er naar uit om deze te gaan lezen! (Via beide links kun je die boeken ook bekijken of bestellen. als je dat zou willen.)

6 opmerkingen:

  1. Ja! Die heb ik ook gelezen en heb het 2e deel in huis. Raar maar waar, die nog steeds niet gepakt, zal het een soort angst zijn dat hij niet zo mooi meer kan worden dan de 1e? Lees sowieso sinds ik kinderen heb bijna niet meer, wbt een boek. Ik sluit me af en wil ongestoord kunnen lezen. Anders word ik heel sago.. 🙈

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gelukzoeker zijn er al zolang de mens bestaat, heel veel mensen hebben in een ver verleden een geschiedenis buiten Nederland. Ik heb de titels genoteerd lijkt mij mooi om te lezen, bedankt voor de tip.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heb inmiddels het vervolg gelezen. Prachtig! Ik ga je niet vertellen hoe het afloopt....
      Veel plezier met t lezen.

      Verwijderen
  3. Dat klinkt als hele mooie en bijzondere verhalen! Heerlijk om zulke mooie boeken te ontdekken. Veel leesplezier gewenst!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik vind het een heel mooi boek. Soms moet je weg uit een omgeving omdat er geen toekomst is voor je kinderen. Voor jezelf. Het leuke van deze boeken is het verhaal in het verhaal.

    BeantwoordenVerwijderen