21 januari 2020

Meer of minder werken?

In bijna elke sector hebben ze tekorten aan arbeidskrachten. 
De zorg, de bouw, de horeca, transport, landbouw, eigenlijk overal. Een paar jaar geleden werd iedereen er nog uit gebonjourd, ongeacht de sector. Toen waren er mensen te veel. Nu zijn er overal tekorten.
Tekorten die de ene minister of werkgroep op wil lossen met arbeidsmigranten, anderen door iedereen te vragen een paar uur per week meer te gaan werken.
Elke oplossing heeft zijn eigen plussen en minnen.

  Haal je arbeidsmigranten binnen, dan versterk je andere vraagstukken die er ook nog liggen; Arbeidsmigranten willen ook ergens wonen, spreken de taal nog niet, willen ook met hun gezinnetje hier laten wonen of beginnen, en ga zo maar door. Willen we wel een nog voller land? Vollere snelwegen, vollere treinen, meer woningtekorten...
Ik weet dat er bij veel mensen nu de nekharen overeind gaan staan en ik ben bang dat ik ook wat negatieve gedachten voedt, maar ik wil hiermee alleen wat plussen en minnen benoemen, zonder waardeoordeel. Arbeidsmigranten brengen hun eigen cultuur en gedachtengoed mee, dit kan onze blik breder maken, maar ook verengen.
We kunnen met een land echter niet zoals bij een tent de haringen verder naar buiten zetten om de tent groter te maken. We zullen moeten inschikken met elkaar. Dat inschikken kost ons iets.
 
  Dan de oproep om meer uren te gaan werken. Willen we dit wel? Ik ken mensen in de transportsector die nog steeds ruim 50 uur per week werken. Lijkt mij al te veel uren. In het recente verleden werden er gemiddeld nog veel meer uren gewerkt, maar is er in die CAO een beperking opgelegd tot gemiddeld 48 uur. Goed voor de verkeersveiligheid en de balans tussen prive en werk.  Ik werk zelf  in de sector waar veel vrouwen werken. Velen werken er parttime. Dan is het ook weer net hoe je kijkt. Er zijn geluiden die zeggen dat ook vrouwen meer uren moeten gaan maken. Goed voor de economie. In het buitenland werken de vrouwen ook meer uren, zeggen ze.

 De vrouwen in mijn omgeving met een partner werken gemiddeld 16-20 uur per week. Zonder partner zul je wel meer uren moeten maken om je dak boven je hoofd te kunnen betalen.
Er zijn geluiden die de parttime werkende vrouwen graag uitnodigen meer uren te gaan werken. Maar voor wie? Als 16-20 uur per week financieel uit kan en we er genoeg aan hebben, waarom zouden we dan meer willen werken? Nu houden we nog tijd over voor het gezin, het huishouden en de tuin, de zorg voor ouders, sporten en ontspanning, en noem maar op. Zou je meer willen werken, moet dit wel mogelijk zijn, maar als je dit niet wilt, moet je je daar ook vrij in blijven voelen.
Zo ook met bewust stoppen met werken als er een kind is geboren. Heel bewust stoppen met werken is tegenwoordig ook niet gewoon meer. Ik moest me nog wel eens verdedigen toen ik bewust niet werkte wegens kleine kinderen. Zo zie je maar hoe die normen opschuiven. De oudere vrouwen van nu moesten vroeger stoppen toen ze gingen trouwen. Later stopten ze toen het eerste kind kwam. Nu blijven de meesten parttime werken als er kinderen komen. Dat is hier in Nederland de huidige norm. Gaat dit nog verder verschuiven? Dat ook vrouwen straks levenslang full time werken? Zo als in enkele andere Europese landen. Willen we hier in Nederland ook naar toe?

De vakbond begint juist weer heel andere geluiden te laten horen; Juist minder werken, voor een betere balans tussen werk, ontspanning en zorg voor je naaste. Die streeft naar een werkweek van gemiddeld 30 uur waar nu gemiddeld de norm is van 36-38 uur. Dit geeft dan veel meer rust voor de werknemer én de maatschappij.

Hoe is dit voor jou? Hoe sta jij hierin? Zou jij meer of juist minder willen werken? Hoe denk de dat je dit zou kunnen waarmaken?


5 opmerkingen:

  1. De verdeling klopt niet. Toen mijn man, na de geboorte van onze oudste in 1974, 12 uren minder wilde werken, werd hem dat niet toegestaan. Onze tweede dochter werd in 1978 geboren en ook toen kon hij kiezen tussen ontslag of een werkweek van 40 uren!
    Een paar jaar later zijn we zelf een bedrijfje begonnen en werkten we allebei 30 uren oer week zodat ook mijn man wat meer tijd voor onze kinderen had. Bovendien werkten we aan huis, zodat we er altijd voor de kinderen konden zijn.
    Ik zie niet in waarom mannen (meestal) fulltime en vrouwen (meestal) parttime werken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jullie hebben een mooie verdeling weten te maken! Zeker voor mannen is het nog steeds minder gebruikelijk om 1-2 dagen minder te werken dan het gebruikelijke. Zou dit wel wat makkelijker zijn dan zul je zien dat er snel meer balans komt tussen de verdeling mannen/vrouwen.

      Verwijderen
  2. Ik werk 36 uur (4x9) in de zorg. Ik ben alleenstaand dus het is sowieso nodig, maar ook toen ik een relatie had werkte ik (en mijn man) FT. En mijn man ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vind dat er te weinig waardering en aandacht is voor de zorg en aandacht die nodig is voor het runnen van een gezin. En dat bovendien betaald werk verheerlijkt wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik werk als flex. Bepaal zelf mijn uren. Maar dan nog bellen ze of ik niet langer wil werken op een dag. Soms wordt dit niet begrepen. Jammer dan.

    BeantwoordenVerwijderen