10 januari 2020

Nieuwe planten door vermeerderen

Van vrienden uit Hasselt, België, heb ik vele jaren geleden eens een plant gekregen; de Sanseveria ofwel vrouwentongen. Ik heb 'm nog steeds! In al die jaren is de plant steeds voller en groter geworden. De wortels groeiden de pot uit.
Gisteren heb ik de plant toch maar eens gedeeld en er meerdere planten van gemaakt. Van die éne grote plant heb ik nu 7 ! nieuwe planten gemaakt.

Ik heb de lege witte mand er even bij gezet. Hier zaten ze allemaal in.
Nu in 7 verschillende potten, dus nu 7 planten van deze. Da's een beetje veel. Dus nu staat er eentje op kamer van zoon.  2 staan er in de vensterbank op onze slaapkamer en 2 heb ik woensdagavond toegezegd aan anderen. Deze planten worden wel eens studentenplanten genoemd, omdat ze zo sterk zijn. Ze kunnen tegen "zwemles" door n keertje teveel water geven en tegen langdurige droogte.

Planten kun je op verschillende manieren vermeerderen, zonder eerst te moeten zaaien;
- Deze sanseveria heb ik vermeerderd door de wortels te scheuren en de planten in verschillende potten te zetten.
- Binnenkort krijg ik een plantje die zich vermeerderd als bommenwerper (Dit is dan ook zijn Nederlandse naam); de Kalanchoe daigremontiana. Op de randen van de blaadjes groeien de nieuwe plantjes.
- Er zijn ook plantjes die zich vermeerderen via bladstek. Dan zet je het blad een tijdje in het water of al gelijk in de grond. Het blaadje zal dan worteltjes krijgen en uitgroeien tot een nieuwe plant. Zo krijg ik binnenkort een stekje van de pannenkoekenplant.


Welke plant staat er bij jou in huis die eigenlijk te groot wordt en gedeeld zou moeten worden?

Zoals er in de kleding veel terugkomt uit vroeger tijden zie je dat ook in de woninginrichting en nu ook bij de kamerplanten. Veel planten die de wat oudere lezers nog herkennen van ma's vensterbank vroeger zijn nu weer helemaal in; Het chinees lantaartje, de Pannekoekenplant, Kindje op moeders schoot, de Stephanotis, de Clivia en het Parapluplantje.
Zo leuk!

Welke plant had jouw moeder vroeger ook en staan nu weer in jouw huis, terug van weggeweest?

3 opmerkingen:

  1. Mijn moeder had vroeger gloksinia's, en nee, ze staan (nog) niet bij mij in huis maar ik zie het zomaar weer eens gebeuren. Ik heb net vanmiddag een haakpatroontje opgezocht van een kanten kleedje, dat hadden we vroeger thuis ook. En de sanseveria staat ook bij mij voor het raam. En nu zijn cactussen natuurlijk hot, maar die haat ik! Groet, Gerda

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 7 maar liefst, dat ga ik ook doen, mijn pot is ook vol...…….;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat leuk zeg dat je van 1 plant er een heleboel kunt maken. Prachtig!

    BeantwoordenVerwijderen