08 augustus 2021

Einde renteperiode hypotheek in zicht. Hoe nu verder?

 Bijna 11 jaar geleden sloten wij een hypotheek af. Deels banksparen en deels aflossingsvrij. We kochten het huis in de duren jaren rondom 2010. Kort erna zakte de huizenprijs en stonden we een tijdlang onder water. We waren niet de enigen en je las veel drama in de media. Natuurlijk is het een drama voor je als je je huis ver onder je hypotheekbedrag moest verkopen. Dat begrijp ik. Maar wat ik hier bedoel te zeggen is dat er veel werd opgeblazen in de media en er veel angst gezaaid werd onder huizenbezitters. Want je huis stond onder water en wat als....

Op zich is dat onder water staan eigenlijk geen drama, zolang je niet hoeft te verkopen. Wij hebben een huis onder water gehad zonder drama. Zoals je weet is nu de markt weer heel anders! Staat de media weer vol over de huizenmarkt. 
Nu vliegen de huizenprijzen omhoog alsof alle particuliere kopers  gisteren de goudpot onder de regenboog gevonden hebben. Toen we 10 jaar geleden dit huis kochten kon je nog wat van de prijs af krijgen. Ging je wel 30.000 onder de vraagprijs zitten, in de hoop dat er dan tot wel zo'n 20.000 afging van de vraagprijs voor een rijtjeshuis. Beter was dat je dit de makelaar liet doen, die was daar nog weer beter in. Nu wordt er soms wel zo'n 100.000 meer geboden dan de vraagprijs. Soms zelfs zonder dat de kopers het in het echt gezien hebben. Ze hebben dan niet eens gevoeld of het huis wel aanvoelt als een warme jas. 
Afdingen op de koopprijs kun je nu wel vergeten.
 
We willen hier ook nog lang niet weg. We wonen in een prachtig ruim opgezette wijk. In een prachtig ruim huis. De hypotheekrente is nog wel steeds hoog. 4,9 %. Bij het kopen van dit huis zijn we eerst naar de bekendste bank voor hypotheken gegaan, maar daar werden we min of meer weggestuurd. Met ons inkomen en zonder geldboompje ging het niet lukken om een huis te kopen. 
Via een financieel adviseur kregen we toen wel een goeie hypotheek. (Waarbij we overigens bij dezelfde bank terechtkwamen.) Toen daalde de rente spectaculair en zochten we weer contact met de financieel adviseur. Die gaf meerdere malen niet thuis. 
Toen toch maar, ondanks onze eerdere ervaring, naar de bank, om onze mogelijkheden te bekijken. Om een lang verhaal samen te vatten gingen we weer met lege handen naar huis. En een flinke kater. Overal las je dat het oversluiten een goed idee was en het goed te doen. Wij hebben het niet voor elkaar gekregen. Voor ons zou het onvoordelig zijn. Nu betalen we dus nog steeds 4,9 %. Dit ontvangen we overigens ook over het geld wat we al op de bankspaarrekening hebben staan. 
 
In februari is er dus de einde renteperiode. Wat nu te doen? Die financieel adviseur, ik verwacht dat hij ook nu geen tijd voor ons heeft. Wil ik wel naar hem terug? Hoe goed hij ons ook de 1e keer hielp, daarna had hij geen tijd meer. 
We beginnen ons maar vast te oriënteren en alles uit te pluizen. En toch maar te beginnen bij de bank. 
 
We hebben wel wat vragen;
- Als we gewoon op deze voet doorgaan, met een lagere rente, hoe worden dan de kosten? Bij een veel lagere rente moet je veel meer inleggen op het banksparen om aan het einde van de 30 jaar het bedrag op te hoesten. Hoeveel meer zal dat zijn? Van betaalde rente krijg je via de belasting wel iets terug, van de betaalde inleg niets.
- Kan het inmiddels lagere gedeelte aflossingsvrij weer opgehoogd worden naar de helft van het hypotheekbedrag? Moet er hiervoor veel gebeuren? Wat zijn dan de kosten? 
- Wat zullen onze maandlasten straks zijn? Is het dan zoveel minder dat een van ons minder zou kunnen gaan werken? En stel dat, dan levert dat weer een nieuw iets op om uit te zoeken; Hoe kunnen we minder gaan werken zonder dat we gelijk inleveren op ons pensioen?

Ik vind het leuk om dit soort vragen uit te zoeken, maar merk wel dat ik er minder de tijd voor heb als voorheen. Gelukkig heb ik nog even om mijn kennis op te hogen voor het einde van het jaar.

2 opmerkingen:

  1. Een spaarhypotheek gedijt het beste bij een hoge hypotheekrente.
    Maar gelukkig zijn de wurgende regels tav de spaarhypotheek versoepeld.
    Het zal waarschijnlijk mogelijk zijn om je spaarhypotheek te laten omzetten in een waarbij je het spaardeel van je spaarhypotheek gebruikt om je hypotheek te verlagen. Dan heb je in feite dubbel voordeel. 1 lagere hypotheek 2) Door de Annuïteitenhypotheek en hele lage hypotheekrente. als je wilt kun je dan ook je aflossingsvrij gedeelte omzetten naar de Annuïteitenhypotheek waar door je in de toekomst niet met een restschuld komt te zitten. Looptijd zou dan nog 30-11= 19 jaar kunnen zijn voor de hypotheekrente aftrek. (daarna kun je met de huidige regels niets meer aftrekken.
    Succes.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor je tips! We hopen inderdaad het gespaarde deel los te kunnen halen en die te gebruiken voor een lagere hypotheek. En hopelijk wordt het tzt dan zo dat we ons eigenlijk geen zorgen meer hoeven te maken over een hypotheekrente die over 20 jaar niet aftrekbaar meer is. Dat de woonlasten dan zo laag zijn dat we het ook redden zonder hypotheekrenteaftrek.

    BeantwoordenVerwijderen