23 oktober 2021

Prijsverhogingen gas en electra worden gecompenseerd, of toch niet zo?

Toen ik de eerste berichten las over de compensatie voor de hoge gasprijs was ik heel verbaasd. Hoge gasprijs compenseren met verlaging van de electrabelasting? 
Geeft mij het beetje het gevoel van appels met peren vergelijken. 
Ik ben het dus gaan uitzoeken.
 
Per huishouden krijgen we een belastingkorting. Je krijgt deze belastingkorting omdat de Belastingdienst een deel van het energieverbruik als basisbehoefte ziet. Over dat deel betaal je geen belasting.  Hoeveel dat deel precies is, wordt elk jaar opnieuw bepaald. 
 
In 2021 was dit 558,56 euro (inclusief btw). Om Nederlandse huishoudens tegemoet te komen, wordt dit bedrag in 2022 verhoogd met 230 euro naar 788,56 euro. Dat is een leuke meevaller voor iedereen. Of je nou gas, stroom of allebei gebruikt. 
Bij de jaarafrekeningen bij de verschillende bedrijven die ik er even heb bijgepakt wordt de energiebelasting genoemd bij het electradeel. 
 
Op de site van gaslicht.com las ik dat de belasting voor gas nog gewoon omhoog gaat volgend jaar en die van electra omlaag. Die site vond ik het meest overzichtelijk in de uitleg over de belasting voor volgend jaar.

Het belastingtarief op elektriciteit is nu zo'n 11,4 cent per Kwh stroom. Die gaat volgend jaar omlaag naar  een kleine 3 cent. Deze tijdelijke maatregelen gelden voor 2022.

Zoals je weet ben ik heel enthousiast over de postcoderegeling zonne-energie.  
De panelen niet op je eigen dak, maar op het dak van een bedrijf of instelling. Er is dan geen salderingregeling zoals mensen die de panelen op eigen dak hebben, maar wij krijgen korting op de energiebelasting. Die krijgen wij terug bij de jaaropgaaf. Voor die zonnepanelen op andermans dak hebben wij een bedrag neergeteld. Er werd ons voorgerekend dat we deze investering in zo'n 7 jaar zouden terugverdienen en dan kunnen gaan besparen. Die berekeningen zijn gemaakt op een gemiddelde van 11 cent per kwh electra. Er werd bij gezegd dat dit afhankelijk was van de plannen van de overheid. (lees, de grillen) 
Nu krijgen wij dus als die plannen zo blijven veel minder dan berekend. 
 
Laat ik even voor het gemak uitgaan van 2700 kwh opgewekte stroom. Voor ons is dit dicht bij de werkelijkheid. In 2021 krijg ik hiervoor €307,80 belastingkorting. Geld dat ik in het potje kan stoppen om de zonnepanelen terug te verdienen. 
In 2022 kan ik maar €73.29 in dat potje stoppen! 
Dan duurt het terugverdienen dus veel langer. Is het voor ons maar de vraag of we het dan nog binnen de 15 jaar terug gaan verdienen.

Ik heb geen verwijt naar de energiecoöperatie toe. Dit is echt een actie van de overheid. Dit noemen ze dan compensatie voor de hoge gasprijzen. Voor mij en vele zonnepaneeleigenaren met mij voelt het als koekje uit eigen trommel.

En het volgende koekje uit eigen trommel kondigt zich ook al aan; Heb je net een deel van je huis afgelost, willen ze de overwaarde van je huis gaan belasten. 
Hoe dat er in detail voor ons uit gaat zien weet ik nog niet. Maar het voelt wel ongemakkelijk. Ben je steeds bezig geweest om woonkosten op eigen kracht omlaag te brengen, verandert de overheid zijn spelregels.
 
Appels en peren






















































1 opmerking:

  1. Ja dat laatste scrok ik ook van al die jaren zuinig leven voor je eigen huis en dan dit . Al ben ik blij dat we een huis hebben voor mijn 2 jongens zie ik het somber in niet kopen en huren je komt er niet voor in aanmerking al 10 jaar zoekende

    BeantwoordenVerwijderen