22 januari 2022

De tandartsrekening

 Nee, geen stukje over de hoogte van de tandartsrekening. 

Als je je niet verzekert hiervoor weet je dat er soms een flinke rekening aankomt. Deze keer was de rekening ongeveer 160,-. Best veel deze keer. Meestal is de rekening niet meer dan een paar tientjes. Dan is het goedkoper om toch niet te verzekeren. Wel hebben we een tand-ongevallen verzekering, voor als je verkeerd valt en je gebit moet zo ongeveer gerenoveerd worden.

Maar daar zou dit stukje niet over gaan. Digitaal ben ik best vaardig. Voldoende in elk geval voor thuisgebruik en dat wat ik er op mijn werk mee moet doen. Dat schrijf ik niet om mezelf een schouderklopje te geven, maar even om het volgende in de juiste context te plaatsen. 

Er gaat steeds meer digitaal. Bedrijven besparen op print en portokosten door zoveel mogelijk digitaal te doen. Soms benoemen ze dit naar de klant als milieuvriendelijk, geen papier. Je kunt er van alles van vinden, maar we krijgen alles meer en meer digitaal.
Een paar dagen geledenkregen we een mailtje van de tandarts. De rekening, met een begeleidind schrijven;

Bijgaand ontvangt u een link naar de factuur van Tandartspraktijk .....
Om toegang tot de factuur te krijgen, verzoeken wij u op onderstaande link te klikken. U wordt dan doorverwezen naar een webpagina van Anders Medical Factoring.

Nadat u op de onderstaande link heeft geklikt, wordt u gevraagd uw postcode, huisnummer en geboortedatum in te voeren. Als u dat heeft gedaan, klikt u op de tekst ‘Code aanvragen’. Op dat moment wordt er een tijdelijke toegangscode per SMS verstuurd naar het bij ons bekende mobiele telefoonnummer. Deze code blijft een uur geldig.

Bij correcte invoer van uw gegevens en de code wordt de factuur in pdf-bestand geopend. Opent de factuur niet direct dan wordt het bestand links onderin als download zichtbaar voor u. Wanneer u dubbel klikt op het bestand, wordt de factuur voor u zichtbaar.
 
 
Moet je nagaan wat je allemaal moet doen om een rekening te kunnen lezen! Daarna moet je nog naar je bank om de betaalopdracht uit te laten voeren. 
Voor ons is het dan nog eens extra lastig als man op zijn werk is terwijl ik de administratie doe. Die SMS code gaat naar de telefoon van mijn man. Dus moet ik hem eerst bellen om snel genoeg zijn code te kunnen krijgen. Of wachten tot hij 's avonds thuis komt en het dan overnieuw doen. En dat allemaal om iets wat ik moet betalen. 
Ik denk toch dat ik die tandarst maar eens bel om het ouderwets op papier te kunnen krijgen. Een signaal afgeven. Hoeveel mensen zullen afhaken met betalen omdat het betalen op zich veel te ingewikkeld wordt. 
 
Digitalisering wordt te ingewikkeld voor veel mensen, en dan heb ik het nog niet eens over te duur.
Heb jij ook zulke ervaringen? Wat doe jij er mee?
 

2 opmerkingen:

  1. Zo gaat het bij onze tandarts ook, zelfs met het willen maken van een afspraak digitaal. Ik bel dus, of loop langs. Dat kan gelukkig omdat deze om de hoek zit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel irritant om zo je factuur te krijgen. Stuur of een pdf of via de post. Laatst was ik bij een speciale tandarts en daar kreeg ik de rekening per post.

    BeantwoordenVerwijderen