12 januari 2022

Zonnepanelen op andermans dak; Energiebelasting terug? Niet volgens vorige leverancier.

Je weet vast wel dat we zonnepanelen hebben op andermans dak. Op ons eigen dak lijkt t minder goed te kunnen. Dan is dit een mooi alternatief. Ik heb daar eerder over geschreven. 
HIER kun je er meer over lezen als je dit nog niet wist en er meer over wil weten.
 
Wij hebben nu 9 panelen via de postcoderoosregeling. Je krijgt dan de belasting terug van je energieverbruik tot aan de hoeveelheid die je zelf hebt opgewekt met je panelen. 
 
Even kort; De energieprijs is (was) ongeveer 0,23 cent. Via de postcoderoosregeling krijg je ongeveer 0,11 cent per opgewekte energie terug. Je krijgt dus nooit meer belasting terug dan dat je zelf hebt opgewekt. Dus als ik 2760 Watt heb verbruikt, en ik heb 2600 Watt opgewekt, dan krijg ik van 2600 Watt de energiebelasting terug.
 
Toen het energie opwekken op 1 juli 2020 begon waren wij bij Eneco. We hebben al onze gegevens naar Eneco gemaild bij de start.  Het 1e jaar opwekken was van 1 juli 2020 tot 1 juli 2021. Na het 1e jaar opwekken gaven we ons opgewekte energiehoeveelheid op aan Eneco. 
Dit is door Endura (De organisatie die met een team van heel bevlogen mensen het energie opwekken beheert) en mijzelf naar Eneco gemaild.
Eneco is al meerdere keren tevergeefs benaderd om het belastinggeld terug te geven. Door Endura en onszelf. Ik heb ze meerdere keren gebeld, gemaild, via de website, maar alles zonder succes. De ene keer werd ik heel vriendelijk en meedenkend door de telefoniste geholpen maar toch zonder succes. Andere keren werd me na ongeveer een half uur in de wacht ronduit gezegd dat het nu te druk was, of dat die afdeling er niet was. Schiet echt niet op.
 
Op 12 januari dan toch maar via de facebook site van Eneco zelf;
Via zonnepanelen "op andermans dak" ook wel postcoderoosregeling genoemd zou ik mijn betaalde energiebelasting op verbruiksbasis terug krijgen.
Het wordt ook wel Regeling Verlaagd Tarief genoemd.

We zijn inmiddels ruim een half jaar bezig om dit inderdaad terug te krijgen. We, dat ben ik zelf en de organisatie van de zonne-energie.

Ik hoor de belasting terug te krijgen vanaf 1 juli 2020 tot 25 jan. 2021. Op die dag ben ik bij Eneco weggegaan. Via telefoon, mail en website jullie meerdere keren benaderd, maar nog steeds geen resultaat. Nu probeer ik het via social media.
Hoe kan ik deze belasting terugkrijgen? 
 
De regeling; Regeling Verlaagd Tarief is in het hele land in verschillende varianten ingevoerd en toegepast. Hoe is jullie ervaring met het terugvragen én krijgen van deze belasting? 
Ik wil graag van jullie leren omdat het er naar uitziet dat ik naar mijn 1e jaar opgewekte stroom belastingkorting kan fluiten.

3 opmerkingen:

 1. Ik lees in een klacht hierover bij klacht.nl, dat je die kosten dan bij de belasting terug kan vorderen.
  Ik heb zelf ook postcoderoos, en een lokale energieboer, die he netjes afhandelt. Gelukkig voor mij.
  Wat naar dat Eneco het niet netjes afhandelt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je tip! Daar ga ik mee aan de gang. Al vraag ik me af of het logge belastingdienst deze ongewone terugvraag gaat uitbetalen. Het past niet helemaal in hun systeem vermoed ik. We gaan kijken!

   Verwijderen
  2. Betreffend artikel gevonden op; https://www.klacht.nl/eneco/klacht/niet-terugstorten-energiebelasting-postcoderoosregeling/

   Maar uit het antwoord blijkt dat dit nog steeds niet werkt. Eneco schuift duidelijk af. Deelnemers postcoderoosregeling via andere energieleveranciers kunnen ook terugvragen aan de leverancier. NIet bij Eneco dus. En zoals verwacht; De belastingdienst gaat er van uit dat dit via de energieleverancier gaat, niet via de belastingdienst.

   Verwijderen