In maart was de inflatie bijna 12%, in april ruim 9%. Nu kan het best zijn dat inflatiecijfers je niets zeggen en dat is heel begrijpelijk.
In de berekening van inflatie zit ook de enorm gestegen huizenprijzen, is voor jou minder van belang als je al 14 jaar in hetzelfde huurhuis woont. Meegerekend zijn ook de vliegtickets, terwijl je zelf nooit vliegt. Meegerekend zijn ook de benzineprijzen terwijl je alles op de fiets doet... En ga zo maar door.
Natuurlijk is het wel zo dat je bananen uit Colombia hier naartoe moeten vliegen en dan met de auto naar de supermarkt gebracht moet worden. Kosten die in de prijs verwerkt worden.
Je kijkt gewoon naar je boodschappenkarretje en je kassabon en ziet dat de prijzen omhoog schieten. De ene prijs schiet omhoog door een tekort van het een of ander, de andere door vervoerskosten, de andere door de oorlog in Oekraïne, de andere gewoon omdat de winkelier een hogere winst wil om zo zijn eigen hogere kosten te compenseren. En zo zijn er nog veel meer redenen om de hogere kosten te verklaren.
Naast je winkelkarretje is ook de benzine, gas en electra duurder geworden, gaat in juli de huur omhoog en ga zo maar door.
Als ik het niet goed heb wat ik nu zo ga opschrijven mag je gerust reageren! Graag zelfs, ik heb geen econonomie gestudeerd. Wel geïntresseerd, maar dat is toch op ander niveau.
De inflatie was vorige maand dus ongeveer 10%. Er zijn steeds meer geluiden dat de Europese Centrale Bank de rentes omhoog moet doen om de inflatie te beteugelen. De ECB heeft als hoofddoel de inflatie rond 2% te houden of te brengen. Dat lukt nu niet helemaal.
Inflatie april dus rond 10%. Dat houdt in dat de prijzen nu 10% duurder zijn dan april vorig jaar. Of de ECB nu wel of niet ingrijpt, stel dat we deze huidige prijzen op wonderbaarlijke wijze vast kunnen houden....Dat er helemaal niets duurder of goedkoper wordt.....Dan hebben we volgend jaar april een inflatie van 0%. Hoera roepen dan veel kranten. De inflatie is gedaald!
Vergeten ze er gemakshalve wel bij te vermelden dat de prijzen nog steeds 10% duurder zijn dan het jaar daarvoor. Wij blijven dat wel voelen, ook als we gewend raken aan de hogere prijzen.
Als de prijzen gaan dalen roepen de kranten dan weer ach en wee, want de winsten worden kleiner en lopen we kans op deflatie...
Hoe kijk jij naar de toekomst? Hoe denk jij hoe jouw portemonee er volgend jaar uitziet? Wat doe jij om het een beetje rooskleurig te houden?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten