19 oktober 2022

De pechstudenten.

 
Een hele grote groep studenten heeft op financieel gebied álle wind tegen, de hele studie lang. 
En binnenkort ook nog jarenlang daarna!

Toen ik studeerde kreeg ik volledige studiefinanciering.

Toen mijn dochter studeerde kreeg zij studiefinanciering. Ik weet niet meer of dit wel of niet een volledige beurs was. Ze heeft ook gewerkt om erbij te verdienen. Je had toen een soort studiefinancieringssysteem dat je lening werd kwijtgescholden als je binnen de gestelde termijn afstudeerde. Dat heeft zij gedaan, dus toen zij klaar was met haar studie kon zij schuldenvrij de wijde wereld in. 

Een ander regeringsbeleid gooide roet in het eten voor de studenenten die net iets later begonnen.
 
Zij krijgen geen studiefinanciering meer. Dit geld zou gebruikt gaan worden voor de verbetering van het onderwijs zelf. De studenten krijgen geen cent meer. 
Elke cent die ze nu lenen moeten ze nu vollédig terugbetalen. Het maakt ook niet meer uit of je nog bij pa en ma kunt wonen of je noodgedwongen ergens duur op kamers moet. Die kamerhuur van al snel € 800,- moet je dus of ophoesten door er véél bij te werken, het te krijgen van een goedverdienende pa en ma, of het lenen van de overheid. En de kosten lopen heel snel op; Kamerhuur, verzekeringen, leefgeld, collegegeld, boeken en studiemateriaal, .........., . En dat 4 of 5 jaar achter elkaar doorlopend.

-Dan begin je aan de studie, neemt een baan om de kosten te dekken.... En raken studenten hun baan kwijt doordat er Corona uitbreekt. Geen baan, geen inkomsten. Ronduit de meeste studenten hebben geen welgestelde pa en ma, dus moeten ze alles lenen. 
Om de kosten te drukken wonen veel studenten nog, of opnieuw thuis bij pa en ma. Het studentenleven zoals ze zich voorgesteld hadden is in rook opgegaan. Door Corona heeft men zeker 2 jaar thuis moeten studeren zonder de andere studenten echt te kunnen ontmoeten. Samen een biertje drinken en elkaar leren kennen mocht niet. En bij pa en ma wonen, dat is toch echt anders als op kamers. Wel fijn dat er vaak voor je gekookt en gewassen wordt, maar je moet dan ook aan tafel op de tijden van pa en ma, om maar iets simpels te noemen.
-Dan ga je door naar het 2e studiejaar... Krijgen alle studenten die dan voor het eerst beginnen het collegegeld voor de halve prijs om ze een beetje tegemoet te komen. Alléén beginnende studenten. hogerejaars blijven het volle pond betalen. 
-De regering vindt het toch wel wat oneerlijk en besluiten het studiefinancieringssysteem opnieuw in te gaan voeren; begint per schooljaar 2023. Dan zijn de meeste studenten net klaar met hun studie. Bovendien geldt opnieuw, alleen voor nieuwe studenten. Studenten van nu hebben alweer het nakijken, en moeten nog steeds volledig lenen. Toen dit ingevoerd werd, werd hen voorgerekend dat het lenen zo goed als gratis is en je er tot 30 jaar over mag doen om het terug te betalen.
-Gisteren lezen we in de kranten dat de regering rente gaan invoeren op het geleende studiegeld. Die rente is een flink stuk hoger dan welke spaarrente dan ook! Dit begint gelijk als je klaar bent met je studie. Dus als je dan die 30 jaar nodig gaat hebben omdat je niet die dikbetaalde baan hebt gekregen, want ja, de economie stort in. Dan heb je 30 jaar een schuld waarover je meer rente moet betalen dan de Nederlander over zijn spaargeld krijgt.

Tegenslag op tegenslag.
Het verbaast me niets dat studenten hierdoor lamgeslagen zijn. 
Terneergeslagen.

Ik besef wel, dit stukje lijkt heel erg op meehuilen met de wolven, maar ik weet ook niet goed hoe. Hoe kan ik, moeder van een pechtstudent, iets voor hen betekenen? 
Ik kan het alleen maar wereldkundig maken in één van mijn stukjes. 
Soms werkt het zo. Dat één enkel stukje zo vaak gedeeld wordt dat er meer aandacht voor dit probleem komt. Dat de grote media dit oppakt en er iets aan gedaan wordt. 
 
Ik zou graag zien dat deze studenten toch échte financiële compensatie krijgen. Hun gemiste studentenleven is niet eens te compenseren.

3 opmerkingen:

  1. Hier een moeder van drie pech studenten. Het zou fijn zijn als ze bijvoorbeeld een basisbeurs vergoeding zouden krijgen voor de leen stelseljaren, maar ik ben bang dat dat niet gebeurt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De huidige studenten krijgen wel studiefinanciering, namelijk de aanvullende beurs. En straks krijgen de nieuwe studenten ook weer een basisbeurs.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Alleen als je als ouders niet teveel verdiend. Onze kinderen krijgen inderdaad een aanvullende beurs van een paar tientjes. Dan kun je zeggen dan verdienen jullie veel maar ik denk dat er veel mensen zijn die meer verdienen dan € 35.000 (dat is minder dan een modaal salaris) dan heb je pas recht op een max AV beurs. Met drie studenten gaat er ook veel uit als je ze leenvrij wil laten studeren. vakantiegeld gaat bij het collegegeld, dan maar geen vakantie, helaas hebben wij geen € 6000,- vakantiegeld dus dat zal je toch moeten bijsparen want met alleen collegegeld ben je er niet. Dan is het best wel zuur als volgend jaar de basisbeurs weer word ingevoerd, fijn voor de nieuwe studenten maar deze pech generatie heeft daar niets aan.

      Verwijderen