13 oktober 2022

Het houten aanrechtblad.

Een houten aanrechtblad in je nieuwe keuken, weet je zeker dat je daar wel aan wil beginnen? Wij hebben er toch wel wat spijt van. 
Bij aankoop van onze keuken kozen we voor een massief eiken aanrechtblad. Moest je af en toe in de olie zetten en dat was het hele onderhoud werd ons verteld.

Nadat het gemonteerd werd stond het prachtig. Het staat ook nu nog wel mooi, maar ergens is er ooit iets verkeerd gegaan; Ons aanrecht plakt. Al van het begin af aan. Natuurlijk hebben we toen contact opgenomen met de leverancier, maar we zijn er nooit echt uitgekomen. Nu, na al die jaren plakt het nog steeds. Als we er een kartonnen doosje op zetten dan gaat het soms al mis; stukjes van de bodem van het doosje blijven op het aanrecht plakken. Kun je weer aan de gang om dat er af te weken of scrubben. 

Maandag was t onze 1e vakantiedag. 

Hebben we besloten om toch weer eens een poging te doen het aanrechtblad te behandelen en op te kalefateren. Het advies was licht opschuren en overnieuw met olie bestrijken. Op dit moment pakken we het eens anders aan. Want bij licht opschuren zit er gelijk een dikke laag plakkend goedje op het schuurpapier. We hebben de verfkrabber erbij gepakt en rollen/ krabben de  lagen er nu een beetje af. Daarna weer schuren, opwrijven en een nieuwe poging doen om het in de olie te zetten. We weten nu al wel dat het een heel dun laagje gaat worden. Misschien hebben we het er toen wel veel te dik op gedaan en is het nooit weer goed gekomen.
 
Na een dagje nadrogen hebben we het nu 2x dun ingewreven. Ik bracht het met een platte kwast aan en ging het nu wel na een kwartiertje met een oud stuk laken nawrijven. Het vele werk heeft zich geloond; Het is een heel stuk opgeknapt! Het belangrijkste is, het plakt niet meer zo. Wat zijn we blij met alle energie die we er deze week in gestoken hebben. We zijn echt heel lang bezig geweest met het weghalen van de oude lagen. 

Het is gelukt om het weer mooi te krijgen. Vandaag laten we het nog verder nadrogen en morgen gaan we het weer in gebruik nemen. Pfft wat een werk is het geweest! En dat noemen ze vakantie. 
Het geeft wel voldoening dat het aanrecht er nu weer mooi bij ligt en we hopen dat het nog een hele tijd mooi blijft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten