woensdag 14 september 2016

Weer een poging om druivenjam te maken.

Dat kan toch niet zo heel moeilijk zijn om jam te maken? Toch kan er ook veel mis gaan. Heb ik weer mogen ervaren.
Vanmorgen kreeg ik t op mijn heupen toen er alweer een Merel wegvloog uit mijn druiven.
 Ik ga toch weer proberen om er jam van te maken. Vorig jaar heb ik ook een poging ondernomen met geleisuiker. Die jam, of eigenlijk moet ik zeggen gelei, werd te dun. Te dun voor op brood, wel lekker bij ijs, yoghurt of vla. Maar ik wilde t maken voor op brood.
Dus  probeer ik t nu met gewone suiker. Ik heb druiven geplukt en deze eerst een tijdje in het water gelegd om spinnetjes en andere beestjes dood te maken of op de vlucht te jagen.
 Daarna heb ik ze zoveel mogelijk uitgezocht zodat er geen rotte druiven tussen bleven zitten. toen de hele bubs zó in de pan. Met steel en pit. Dit zachtjes laten koken om het sap uit de druiven te koken. (Af en toe heb ik t een beetje aangestampt)

Met een grote zeef boven de litermaat ben ik tot 1 liter sap gekomen. 
Dit weer in een schone pan gedaan, aan de kook gebracht, suiker erbij en ingekookt. Het was mijn bedoeling om dit net zo vlotjes te laten verlopen als ik het nu opschrijf, maar dat deed het niet.
Tijdens het koken wilde ik het geheel nog even omroeren. Ik stak de garde in de pan en woesjh! Een soort explosie in de pan en de boel kookte flink over.


Dus weer overgieten in een andere pan en opnieuw opkoken om het nog wat meer te kunnen inkoken.
Ondertussen had ik de potjes uit de vaatwasser gehaald om te drogen.

Ik heb nu 4 potjes jam/gelei staan. 
Ze staan nog op de kop totdat ze voldoende zijn afgekoeld. 
Een etiketje maak ik eerst gewoon van een stukje schilderstape. Als de gelei goed gelukt is en ik er misschien wel wat van ga weggeven komt er een mooi sieretiketje op. Vandaag nog niet.
Of het geschikt voor op brood is, of weer in het toetje terecht komt weet ik nog niet. Er was wat gelei op een dekseltje geknoeid. Deze lijkt, ook na enkele minuutjes in de koelkast toch weer wat dunnetjes.
:-(
Toch nog niet genoeg ingekookt?
Wie het weet mag het zeggen!
4 opmerkingen:

 1. Om jam te maken heb je pectine nodig. Dat zit al in geleisuiker. Dat gebruik ik altijd om jam te maken, 1:2 of 1:3 voor minder zoete of weinig zoete jam. Wil je jam zonder suiker dan kun je bio-pectine in de natuurvoedingswinkel kopen. Pectine kun je ook zlf maken maar ik vind het moeilijk om dan de juiste verhouding " vruchten/pectine" te vinden! Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij het googelen op jam met minder suiker kwam ik chiazaadjes tegen als verdikker en als je het toch zeeft ben je die soms nog wat harde kerntjes ook kwijt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor de pectine kun je er ook een of twee citroenen door doen (het sap dan hè?). Dat schijnt ook te helpen. Met geleisuiker lukt het me altijd prima, met gewone suiker heb ik nooit geprobeerd.
  Bij ons doen de druiven het dit jaar niet. Er zit een schimmel in.
  Groet, Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als het te dun blijft kun je het misschien gebruiken als siroop?

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen