dinsdag 22 augustus 2017

De tomatenoogst....Of toch niet?

Gisteren heb ik tomaten geoogst. Een heleboel!
Al wekenlang waren de tomaatjes lekker aan het groeien en begon ik me al af te vragen wat ik straks allemaal met die tomaten kan gaan doen. In de sla, soep van verse tomaten, zo uit het vuistje, mmmm lekker!

Gisteren kon ik de tomaten verzamelen. Nee, niet oogsten. Tomaten rapen voor de kliko vind ik geen oogsten.
Na wekenlange goeie groei kwam er ineens de klad in. Verdroogde het blad en kwamen er plekken op de tomaten. Na een beetje googlen lijkt het erop dat ik te maken heb met een ziekte in de planten.

 Al deze tomaten in de teil heb ik weg gedaan. Er zaten lelijke plekken op. Ik durf ze niet meer te eten of te verwerken in gerechten.


Er zitten nog steeds tomaten aan de plant. Ik weet alleen niet of ik die er aan moet laten zitten om ze rood te laten worden, of ze er juist zo snel mogelijk af moet halen om ze in de vensterbank na te laten rijpen. Het schijnt dat ik nu komende jaren beter geen tomaten meer kan kweken op deze plek?
Wel balen.
Het zag er zo leuk uit. Bijna rood en nu dit.
Gelukkig kweek ik niet voor mijn levensonderhoud en ben ik er niet van afhankelijk. Maar ja, dat neemt de teleurstelling niet weg.
Een beetje compensatie kreeg ik door de vondst van weer twee joekels van courgettes onder het blad.
Blij mee. Wil je n courgette ruilen voor iets van jouw oogst?  ;-)

2 opmerkingen:

  1. Planten eruit halen, verbranden of in de grijze bak, de schimmel die dit doet wil je niet in je compost of de gftbak.. Tomaten zijn nachtschade planten, die moeten ieder jaar op een andere plek, of in verse grond. Je kunt proberen om de tomaten te laten rijpen in de vensterbank, maar waarschijnlijk zijn ze allen aangestast.
    Dat komt ervan in zo'n natte koude herfstige zomer. Hier luizen in alles, mos en paddestoelen in plaats van gras en schimmel in de komkommer,courgette,pompoen en druif. De druif is trouwens nog klein en groen, die gaan niet rijpen dit jaar, ook al niet dit jaar eetbare aardbeien, peren en vijgen. De aardbeien rotten hier weg voor ze zelfs maar roze kunnen worden, laat staan rood. Vieze natte, suikerloze, rottende frotten zijn het, zelfs de wespen lusten ze niet.

    De oogst hier bestaat uit sla, rucola en spinazie, kruiden uit pot en munt. Nou ja, we hebben ons in ieder geval weer maanden vermaakt met zaaien, verspenen, onkruid wieden, water geven, geultjes maken om water af te voeren, antiluizenmiddel maken en verspreiden, meer onkruid wieden en heel veel onkruid wieden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ah, dat is jammer! Hopelijk gaat het beter komend jaar...

    BeantwoordenVerwijderen