14 september 2017

Winkelstraat versus webwinkel

Op dit moment regent het pijpenstelen! Geen weer om op de fiets te stappen en lekker te gaan winkelen. Webwinkelen kan thuis, wanneer je maar wilt en je zit altijd droog en zo comfortabel als je hebben wilt.

Webwinkels genoeg, maar met een webwinkel is de beleving wel heel anders. Ik kan het materiaal niet voelen, de maat niet passen, komt de kleur wel overeen met wat ik op het scherm zie...en ga zo maar door. Broeken zal ik online niet kopen, want om een passende broek te vinden moet ik er soms wel 10 passen! Om sjacherijnig van te worden, maar dit moet nou eenmaal. Mijn figuur heeft geen confectiemaat.
Als ik naar de stad ga om naar de bieb te gaan wil ik nog wel eens een winkel induiken om er rond te neuzen.
Gewoon, even rondkijken.

Maar het wordt steeds minder aantrekkelijk in de stad! Ik woon in een stad van ongeveer 45000 inwoners. Winkels verdwijnen en er komt niet iets voor terug. Het assortiment in de winkels lijkt ook steeds meer af te nemen of is nèt even niet voorradig als ik er om kom. Al te vaak ben ik voor een verjaardagscadeautje naar de stad gefietst en kwam met lege handen thuis. Het was er niet. Uitverkocht. Niet geleverd. Dan verwijzen de winkelmedewerkers ons toch weer naar de website....

Nu zijn er politieke partijen die ons oproepen onze eigen winkels in de stad te steunen door hier te kopen, maar dan moet er wel zijn wat we zoeken. Er zijn winkels in de stad die schreeuwen om een koopzondag. Maar als iets op dinsdag niet in het assortiment zit, is het er dan wel op zondag? Nee toch?
En de koopavonden dan ? Ik denk dat de speciale wekelijkse koopavonden zó slecht bezocht worden dat ze zouden kunnen overwegen om in de wintermaanden de boel te sluiten. Oké, november en december misschien niet. Die avonden zou je misschien extra aantrekkelijk kunnen maken. Veel mensen hebben geen zin meer om er 's avonds, in het donker en de kou op uit te gaan. Dan moet er echt wel iets geboden worden.

Nou proberen ze dit wel hier in de stad hoor. Op woensdagen was er afgelopen zomer een soort van braderie. Maar ik dank dat er toch iets niet helemaal goed is gegaan.....Huur te duur? Te ingewikkeld? Wie het weet mag het zeggen en uitleggen aan het winkelende publiek, waaronder ondergetekende. Op die braderiedagen stonden welgeteld 14 kramen! 14! In deze stad! In het naastgelegen dorp wel 200! Wat doen ze daar anders dan hier? In het dorp van mijn pa ongeveer 150 kramen. Is ook een dorp. Dáár komen mensen wel op af. Daar is het vaak zó druk dat je over de hoofden kunt lopen. Nu is het maar de vraag of je dat als winkelaar zou willen, want als het zo druk is kun je nog nergens bij komen...Maar dan is de beleving wel heel anders dan bij zo'n lege markt.

Over markten gesproken... De warenmarkt krimpt ook al zo. Zou dit ook door dezelfde oorzaken komen waardoor de braderie niet loopt? Of zou het op een verkeerde dag van de week gehouden worden? Zou het een optie zijn om eens een andere weekdag te kiezen? Misschien zijn er wel kraamhouders die wel op laten we zeggen wel op donderdag kunnen en nu niet op zaterdag komen. Ik kom zelf als klant weinig op de zaterdagmarkt. Omdat het op zaterdag is. Vind ik helemaal niet handig. Heb m veel liever op een andere, doordeweekse dag.

Ik merk dat ik mijn locale winkeliers op zich best wil steunen, maar het me soms wel erg onaantrekkelijk gemaakt wordt. 
Hoe is dit in jouw stad of dorp?
Nodigt die uit tot winkelplezier?
Welke stad of dorp zou jij aanbevelen om lekker te winkelen?



4 opmerkingen:

  1. In Doetinchem leeft het nu weer op. Er is een Sting gekomen die geloof ik veel mensen trekt. Ik vind het hier wel gezellig. Hoewel ik vooral veel tweedehands en online koop.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fijn dat het daar weer aantrekt! Ik denk dat wel meer steden en dorpen dit zouden willen. Zo kun je zien dat 1 winkel soms weer aantrekkingskracht meebrengt voor andere winkels. Ik ben er van overtuigd dat aantrekkingskracht ook vooral zit in het aanbod, niet in de openingstijden.

      Verwijderen
  2. Wij hebben een webshop en vinden het leuk om die op markten te promoten en daar ook onze producten te verkopen, maar de huurprijs voor een kraam is vaak belachelijk hoog. Markten zijn financieel dan alleen interessant als die markt lang duurt, zeg maar minimaal 8 uur lang. Maar daar moet je dan wel weer extra tijd bij rekenen voor opbouwen en afbreken van een kraam, en tja, dan zijn het dus erg lange dagen. Je bent dan ook nog eens afhankelijk van het weer, te warm/koud/nat en er komt bij wijze van spreken geen hond naar de markt. Overigens werk ik daarnaast ook nog parttime in loondienst, in een winkel met 5 koopavonden en ook alle zondagen open. Alleen nieuwjaarsdag is die winkel dicht. En het zou daar een betere keuze zijn om 's morgens later open te gaan dan de avonden te sluiten. En ja, de website heeft voor de klant voordelen zoals sneller kunnen leveren dan de fysieke winkel, dus de winkel wordt steeds meer gebruikt als een soort kijk-winkel, voelen/kleur in het echt zien enz en dan online kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk ook dat dorpen en steden veel meer naar zich toe zouden halen als de huurprijzen minder hoog zouden zijn. Minder hoge huuropbrengst per kraam, maar doordat het er dan veel meer worden, zou de netto opbrengst wel eens veel hoger kunnen uitvallen.

      Verwijderen