maandag 23 oktober 2017

Andijvie uit eigen tuin en recept mosterdroomsoep

Gisteren heb ik lekker en voordelig gekookt.
Stamppot andijvie met slagersrookworst en mosterdsoep vooraf. En natuurlijk n toetje.

De andijvie had ik uit eigen tuin. Was al wel wat doorgeschoten, maar prima te eten. Ik had nog gauw even gegoogled of dit kon. Ik las dat het wat bitterder zou kunnen worden, maar nu ik het rauw in stamppost verwerk zal t wel meevallen.
Ik snap er niks van, de andijvie schiet al door, nog voor het een grote krop is. Dus nu had ik andijviebladeren aan een steeltje in plaats van in een krop. Scheelde wel een boel zand minder aan het blad!
Eerst heb ik de grootste bladeren er van af geknipt. Toen bleek ik nog niet helemaal genoeg te hebben dus toen heb ik de kleinere blaadjes er met de hand van af geritst. Alles bij elkaar genoeg voor een maaltje stamppost andijvie. Onbespoten en toch zonder beestjes.

Ik werd toch wel een beetje benauwd of het echt wel genoeg zou zijn. Ik wil niet dat we elkaar aankijken aan tafel om het laatste beetje. Liever ook weer niet teveel over natuurlijk. Stamppot andijvie kun je later nog wel weer opbakken, maar niet invriezen. Vaak als er een eenpersoonsportie van het een of ander over is, wordt deze ingevroren en gaat dit donderdags mee naar mijn pa. Of het moet net op woensdag gemaakt zijn, dan neem ik het vers - van gisteren - mee. Misschien krijgt pa hier straks wel concurrentie in, wil zoon ook n portie mee naar Rotterdam. ;-) Ook schoonmoeder is sinds kort alleen.
Dat wordt dus af en toe gewoon bewust wat extra koken..

Ik heb wat extra mosterdroomsoep gemaakt als voorafje.
Dit is zó makkelijk en voordelig, dat het haast beschamend is dat de fabrikanten de volle prijs voor een zakje of pakje of blikje rekenen. Maar je, je moet wel even weten hoe je het maakt.
Daarom hier het recept;

Mosterdroomsoep.
50 gram boter
60 gram bloem
1 liter warme bouillon 
2 - 3 eetlepels grove (Groningse) mosterd
125 ml ongeklopte slagroom
   
Smelt 50 gram boter in een pan. Doe hier 60 gram bloem bij in. Stevig roeren met n houten lepel.  Het wordt 1 grote klontenbrij, maar dat klopt. dit moet je even rustig laten garen. Enkele minuten. De klonten worden dan droger.
Daarna voeg je 1 liter warme bouillon toe. Of heet water met 1- 2 bouillontabletten. Dit weer aan de kook brengen. Wat je net gedaan hebt is het maken van een roux. Een goede basis voor heel wat soepen en sauzen.
Voeg 2 - 3 eetlepels grove (Groningse) mosterd toe. 
Maak verder op smaak met n uitgebakken uitje, spekjes, fijne preireepjes, of reepjes zalm, reepjes ham, of wat je er zelf lekker in vindt. Het kan er in, het moet niet. 
Daarna nog 125 ml ongeklopte slagroom toevoegen. Na het toevoegen van slagroom de soep niet meer laten koken.

Eet smakelijk! 
Zo makkelijk kan het soms zijn.  

3 opmerkingen:

  1. Wanneer je koude bouillon (of koud water met 2 bouillonblokjes) gebruikt en dit al roerend aan de kook brengt, krijg je nooit klontjes. Yasr

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik wist niet dat je met zo weinig ingrediënten mosterdsoep kon maken zeg!

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen