vrijdag 20 oktober 2017

Ontmoeting met een egeltje

Afgelopen dinsdag hadden we een verjaardag. Na afloop fietsten we naar huis.  Liep er vlak bij de brievenbus dicht bij huis, een egeltje op de weg! 
Dat is natuurlijk nóg mooier dan een hele egelverzameling in huis. 
Die egel die ik dinsdag zag heb ik natuurlijk op de foto gezet. In de avond zijn de egels het meest actief. De rest van de dag slapen ze.


Egeltjes zijn zich aan het voorbereiden op de winterslaap. Ze zijn op zoek naar een plekje om er de hele winter te kunnen slapen.
Het gaat niet zo goed met de egeltjes in Nederland. 
  
We kunnen de egels wel een beetje helpen;
 *Je kunt egels bijvoeren. Geef kattenvlees uit blik, kattenbrokken, meelwormen, gekookt ei en fruit. Geef water te drinken, nooit melk.
Als er in oktober al nachtvorst is, zullen veel eerstejaarsegels moeite hebben om voldoende vetreserves op te bouwen voor de winterslaap. Vooral voor hen is het erg aan te bevelen om ze bij te voeren. Zet het eten onder een omgekeerd kistje met een klein gat er in, zodat de katten er niet bij kunnen.
Egels die worden bijgevoerd gaan wel later in winterslaap. Dat is geen bezwaar voor egels.
*Veeg je gewoon al je blad in de hoek onder de struiken. Hierin kan de egel zelf een nest bouwen. Er zijn ook houten of rieten egelslaaphuisjes te maken en te koop. Ik weet niet in hoeverre egels hier echt in gaan overwinteren. 
Wie heeft wel eens egels in zo'n huisje gehad om te overwinteren? Ik heb al vaker overwogen ook zo'n mand in de voortuin te zetten, maar vraag me af of ze echt in zo'n huisje gaan overwinteren. Zeker met een bosje bij mij in de buurt. Aan de andere kant...Lopen er altijd honden los in dat bos. Die lopen niet in mijn voortuin.
*Verbrand nooit stapels takken die langere tijd liggen, zonder eerst te controleren of er egels onder zitten. 
* Gebruik egelvriendelijke slakkenbestrijders. Egels eten graag slakken, maar gaan dood als jij die slakken net gif hebt gegeven.


Welke egels hebben hulp nodig ?
-Een gewonde egel.
-Een egel die onrustig, vaak in rondjes blijft lopen, zowel overdag als 's nachts, omvalt of schudderig loopt.
-Een half verdronken egel.
-Een egel die suffig blijft zitten, ook als hij wordt aangeraakt.
-Een egel die gestrekt, met dichte ogen, blijft liggen. NB: al voelt hij koud aan, zolang hij slap is, behoeft hij niet dood te zijn.
-Een egel die in een net verstrikt is.
-Een egel die hoest of vieze ogen heeft.
-Een egel in een verstoord winternest, waarin hij niet meer kan blijven.
-Ook baby-egels hebben dringend hulp nodig als de moeder om de een of andere reden niet (meer) voor ze kan zorgen. Je moet er dan wel heel zeker van zijn dat de moeder ècht niet in de buurt is.

Bel voor hulp de egelopvang bij je in de buurt. Klik op de link om te kijken waar die bij  jou in de buurt zit.

Heb je nog aanvullende tips, dan hoor ik ze graag, dan zet ik ze er bij.1 opmerking:

  1. Om een klein beetje te helpen om de egelsterfte te verminderen heb ik een egelhuisje gekocht en in de bossage van het park hier in de buurt neergezet.
    Ik weet niet of er een egeltje of ander dier in verblijft, omdat ik het destijds flink diep in de bossage heb gezet en ik er nu niet makkelijk bij kan, maar wel geeft het mij een goed gevoel als ik af en toe ga kijken en zie dat het er nog staat.
    Misschien dat het een klein beetje helpt om de egel te helpen overwinteren. Grtjs Astrid C.

    BeantwoordenVerwijderen