11 januari 2018

Activiteitenbegeleider ouderenzorg, wat doe je nu?

Het beroep activiteitenbegeleider ouderenzorg. Bestaat dat nog?

In het verzorgingshuis waar ik werk is het beroep activiteitenbegeleider heel erg aan het veranderen. Misschien wel zichzelf aan het opheffen.

Op de functieomschrijvingen hebben we zelfs al geen activiteitenbegeleiders meer. We hebben enkele dagbestedingscoaches. Zij inventariseren de wensen en mogelijkheden van de cliënt.  De verschillende medewerkers welzijn en activering proberen deze wensen mogelijk te maken.

Zelf ben ik een van de medewerkers welzijn en activering. Geen dagbestedingscoach geworden. Geen activiteitenbegeleider meer. 
Dit houdt in dat wij niet meer zelf de verschillende activiteitengroepen begeleiden, maar we begeleiden de vrijwilligers die dit vroeg of laat van ons gaan overnemen.
De rekenmethode is veranderd, waardoor de deelnemers ook onze lonen in de activiteiten moeten gaan betalen. Hierdoor  worden de activiteiten voor de deelnemers veel te duur. Vanuit de zorgvergoeding/overheid krijgen deelnemers die in het verzorgingshuis wonen wel een vorm van subsidie. Hierdoor lijkt het voor hen of een eerste deel van het aanbod gratis is. Voor verpleeghuisbewoners is weer een andere rekenmethode.
Dus met een team goede vrijwilligers die het aankunnen en -durven om een groepsactiviteit uit te voeren wordt het voor de deelnemers goedkoper.
We zitten nu in de overgangstijd. Van zelf met een groep deelnemers koken, creatief bezig zijn, bloemschikken en al nog meer, begeleiden wij nu vrijwilligers naar zoveel zelfstandigheid dat wij verder achteruit kunnen stappen.

Wat ik er allemaal van vind wil ik nu even in het midden laten.  Vandaar dat ik het hier wat zakelijk en feitelijk heb opgeschreven.

Wat ik nu vooral graag van (oud-) collega's wil horen; Hoe gaat het allemaal bij jullie? Hebben jullie nog iets van activiteitenbegeleiding in het huis? Hoe is  dit nu geregeld? Wat zouden wij van jullie kunnen leren?

Of is het gewoonweg opgedoekt? Is het huis een soort appartementengebouw geworden met zorg aan huis, waar men nog wel in de "grote zaal" of foyer samen al dan niet betaalde koffie kan drinken?

Ben je of was je activiteitenbegeleider, dan hoor ik graag van je!
Ken je iemand die dit is of was, wil je haar dan dit berichtje sturen zodat ik reacties krijg uit het hele land? Alle reacties bij elkaar kunnen misschien een duidelijker beeld schetsen.

9 opmerkingen:

  1. Hai Hannie,
    Ik hoor van mijn zus dezelfde verhalen. Ik stuur je stukje naar haar door. Misschien dat zij zelf ook een reactie wil geven, eventueel anoniem, maar dat laat ik aan haar.

    Wat ik van haar begrijp is dat ze erg geniet van de contacten met de bewoners, maar dat dit door de ingrijpende reorganisatie erg moeilijk wordt gemaakt om te onderhouden. En zie maar eens voldoende en goed functionerende vrijwilligers te vinden. Sommigen zien er toch vooral een uitje voor zichzelf in, in plaats van dat ze een uitje aanbieden aan de bewoners. En soms is vrijwillig ook wel héél erg vrijwillig. Op het laatste moment afzeggen bijvoorbeeld. Dat maakt het aanbieden van goede en zinvolle activiteiten wel moeilijk allemaal. Grtjs, Astrid C.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat jij schrijft is ook heel erg herkenbaar. Je hebt vrijwilligers die trouw zo 30 jaar vrijwilliger zijn, en je hebt er zoals jij ze beschreef. Het is moeilijk om goed functionerende en trouwe vrijwilligers te vinden. Met trouw bedoel ik niet alleen de vrijwilligers die jarenlang vrijwilliger zijn, maar ook die trouw, af en toe iets aanbieden. Dit is een doorlopende zoektocht naar mensen.

      Verwijderen
  2. Ik werk ook in de zorg en bij ons is het ook zo.

    Het probleem is denk ik dat het verzorgingshuis zoals het was niet meer bestaat door het scheiden van wonen en zorg. Eigenlijk huurt de bewoner alleen een appartement. Er is namelijk bij nieuwe bewoners helemaal geen indicatie meer en dus ook geen vergoeding voor dagbesteding of zorg. Gevolg is dat alles door bewoners zelf betaald moet worden. Soms krijgt/ heeft iemand wel een indicatie voor thuiszorg. Maar dat is zorg.

    Bij onze verpleeghuizen zijn wel nog activiteitenbegeleiders. Daar hebben bewoners ook gewoon een indicatie voor verblijf en dagbesteding. Wel minder dan vroeger het geval was.

    Wij werken ook veel met vrijwilligers. Ik vind het ook allemaal best lastig deze veranderingen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De Aanleg is geen verzorgingshuis. Wel een huis met zorg. Ook met zorg en aandacht voor elkaar juist omdat wij er als welzijnsorganisatie inzitten. Daarnaast organiseert ZorgDat al dan niet tegen vergoeding , met behulp van vrijwilligers, dagelijks welzijnsactiviteiten. Zo broodnodig en zo waardevol. Ik zou dit iedereen, ook van de ZNWV, gunnen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Waardevol en iets om te koesteren! Wel wil ik daarbij aangeven dat het financieringssysteem heel anders is, waardoor dat welzijnswerk voor de deelnemer goedkoper kan.
      De Aanleg is een prachtplek voor de stad.

      Verwijderen
  4. Het lijkt mij best frustrerend dat je een opleiding hebt gevolgd voor een beroep, en dat er vervolgens wordt gezegd dat vrijwilligers dat ook wel kunnen uitvoeren.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben verpleegkundige in een verpleeghuis. De activiteitenbegeleiding is de laatste 5 jaar enorm veranderd. Alles moet nu centraal (activiteiten in het restaurant). Dat betekent dat mijn clienten (PG) meestal niet mee kunnen doen, zij kunnen de prikkels in een grote ruimte of met veel mensen niet meer aan.
    Zij mogen zich dus vermaken met dingen als een "tovertafel".
    Ik vind het triest. De AB'ers balen, de meest kwetsbare groep zonder stem kan het schudden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. bij ons wordt er nog veel georganiseerd. Van maandag t/m vrijdag is het van 16.00 -20.00 uur opvang door activiteitenbegeleiding. Er wordt bingo, zangmiddag, gym, filmmiddag, spelmiddag, knutsel/frutselmiddag georganiseerd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo anoniem, Wat leuk dat je reageert. Ik ben heel benieuwd hoe dit bij jou is opgezet. Hoe is de verhouding aantal beroepskrachten en vrijwilligers? Wie doet er wat? Waarom hebben jullie gekozen voor dit tijdstip? Ik hoor graag van je! Eventueel via persoonlijke mail. In de linker strook van dit blog zit een gedeelte om me te mailen. Groetjes,

      Verwijderen