04 mei 2018

Zuinig aan vanuit de vanuit de voorraadkast

In mijn werk kan ik al heel lang minder uren maken dan ik zou willen en eerder gedaan heb. Zo heb ik in 2017 zo'n 4000,- bruto minder verdiend dan in 2016. En dat met een hoger uurloon omdat de CAO lonen omhoog zijn gegaan. 4000,- op een heel jaar lijkt misschien niet zo veel, maar omgerekend per maand is dit toch 333,- En voor komend jaar lijkt mijn leidinggevende nog steeds niet gul met uren voor mij.

Nu lijkt het er op dat nu ook manlief minder uren mag gaan maken. Hierdoor gaat hij ook ongeveer zo'n 350,- per maand minder verdienen. Een deel van het transport, het leukere klantenwerk,  is uitbesteed aan een transportbedrijf en nu mogen de interne chauffeurs alleen nog maar rijden voor de aanvoer naar de fabriek. Dus in een klap alle overuren kwijt. Jarenlang  10 - 15 overuren per week gehad...Weg.
Zoals het er nu naar uit ziet.
We hebben een tip gekregen dat dit niet zo maar mag, dus alle collega's houden nu voor 2 maanden hun uren in de gaten. Blijft dit zo, dan wordt de vakbond om hulp gevraagd.

Dachten we nu zo langzamerhand financieel in rustiger vaarwater te komen doordat de kinderen zijn uitgevlogen en wij daar geen kosten meer aan hebben.....Boeren we nu alleen maar achteruit op deze manier.
Zoon is wegens stoppen met de studie ook weer thuis komen wonen en eet weer met de pot mee.

Omdat het dus toch allemaal weer wat krapper geworden is gaan we toch weer eens kijken naar de luxere kostenposten. De abonnementen,  de boodschappen.....

Met de boodschappen was ik afgelopen maand al voordelig uit; ben de voorraadkast maar eens aan het leegeten. Dus zo min mogelijk boodschappen doen, maar eerst zoveel mogelijk de dingen eten die ik nog in huis heb staan. En dan moet het oudste het eerst op. Dus weer wat vaker zelf brood gebakken van het meel dat er nog stond. De pakjes en zakjes mixen worden opgemaakt.
Restjes worden verwerkt in hartige taart of macaroni. Dan zitten er ineens doperwten in de macaroni, tot stomme verbazing van zoon.

Deze actie zou je ook eens moeten doen. Er blijkt vaak nog zo véél in je voorraadkast en vriezer te staan, hou je niet voor mogelijk! En t zou toch jammer zijn als je bij een opruiming van  de voorraadkast en vriezer straks van alles weg gooit omdat het al te lang over datum is. Eigenlijk geldt dit ook voor de badkamer; Hoe veel flesjes en potjes staan daar oud te worden zonder ze te gebruiken? Dus eerst die opmaken voor je nieuwe aanbreekt.

En?
Heb je gekeken hoeveel jij nog in je voorraadkast had staan?
Doe je mee met die uitdunnen?



4 opmerkingen:

  1. Ik doe dat jaarlijks, de voorraad leegeten. Plus dat ik wekelijks een dag heb dat ik restjes opmaak of uit de vriezer eet.
    Balen van die uren minder werken zeg, zowel voor jou als je man. Misschien kan de zoon zolang hij thuis woont een krantenwijk nemen, en zo bijdragen in de kosten?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben er zelfs al mee bezig, alle voorraden eens opmaken. En dat valt inderdaad helemaal nog niet mee! Succes ermee! Groetjes, Anne-Marie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. In de blog heb ik het niet benoemd, maar met de schoonmaakmiddelen hebben we ook vaak een te grote voorraad. Die zou je ook nog kunnen uitdunnen.
    Hoe vaak staan er geen speciale behandelmiddelen voor iets, terwijl dat iets al lang weer uit huis verdwenen is. Je kunt dat behandelmiddel waarschijnlijk wel weer voor iets anders gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb niet dat soort grote voorraden die op moeten, kan me niet zo goed voorstellen hoe die ontstaan. Ik koop de meeste producten als ze in de aanbieding zijn, en dan een hoeveelheid die voldoende is tot de volgende aanbieding. Kun je misschien uitleggen hoe je aan die overvoorraad komt?

    BeantwoordenVerwijderen