02 november 2018

Zomertijd of wintertijd, wat gaan we doen?

Een vaste zomertijd of wintertijd, wat gaan we doen?

Het verzetten van de tijd veroorzaakt bij veel mensen een vervelend, vermoeid gevoel. Heb jij daar ook last van? We hebben de klok net verzet. Jonge kinderen, dieren, oude ouderen, moeten erg wennen aan de wisseling. Het veroorzaakt bij velen een jetlag gevoel. Het kan wel een paar dagen tot weken duren voor het weer weggesleten is. Dit gevoel schijnt ook tot meer hartinfarcten en verkeersongelukken in de ochtenden te leiden. Mede door de vermoeidheid die het wisselen van de klok veroorzaakt. Daarom wil men één vaste tijd gaan hanteren. Maar welke? De zomertijd of de wintertijd? Mijn voorkeur is de wintertijd handhaven.

Vraag ik het de jongeren om mij heen, dan gaan die vaak voor het vasthouden van de zomertijd; in de avonden langer licht. In de ochtenden slapen ze toch nog, als ze de kans krijgen. Want met het er op uit gaan in de avonden is het prettiger als het wat langer licht blijft.
Vraag je het de wat ouderen, dan gaan die voor de wintertijd; in de ochtend eerder dag. Het idee dat het in de winter pas om half tien pas een beetje daglicht wordt..... brrr. Het opstarten van de dag wordt zo een stuk zwaarder.

Vraag je het de biologen, dan kiezen zij ook voor de wintertijd. We zijn zo bezig met onze gezondheid tegenwoordig. En dan prutsen we zo met onze biologische klok! Want het is niet alleen het jetlag gevoel na het veranderen van de tijd. Die verandering, daar zijn we met een paar dagen of weken wel weer aan gewend. Maar als het in de avonden langer licht blijft, zijn wij (en zeker de jongeren) geneigd om dan ook langer wakker te blijven 's avonds.  Zeker in het voorjaar en de zomer. Met als gevolg een slaaptekort. Dat klinkt wel heel dramatisch, een slaaptekort, maar elke dag een half uurtje te laat naar bed en je bent aan het eind van de week echt moe.
Biologen wijzen ons er ook op dat het niet goed is voor onze stemming en gevoel als het 's morgens zo laat pas licht wordt. Iedereen in het donker naar zijn werk, de kinderen in het donker naar school. We hebben het licht nodig om prettig wakker te worden. Een gebrek aan daglicht maakt een mens somberder. Vandaar dat er tegenwoordig zo veel mensen lichttherapie gebruiken om zich opgewekter te voelen. Dat is een lamp met daglicht die dan  tijdens de ochtend een half uurtje dicht bij je moet staan, zodat je ogen dit daglicht opnemen. Dan is 's morgens het echte daglicht toch fijner en natuurlijker lijkt me.

In Nederland, Belgie en Luxemburg willen ze één dezelfde tijd gaan hanteren. Elk Europees land is vrij om te doen wat zij willen. Zomertijd of wintertijd. dit zou dan vanaf 2019 zijn.  Ik ben wel benieuwd hoe zich dit straks ontwikkelt. Als een transporteur door Europa reist, Kan het zijn dat hij bij elk land zijn klokken moet verzetten. Hoe zou dit gaan met de tachograaf in zijn auto? Blijft die dan staan op de klok van land van herkomst of moet deze steeds verzet worden?
Zullen we eens een reisje mee gaan? Nederland wintertijd. Duitsland zomertijd. Oostenrijk wintertijd. Italië zomertijd. Zwitserland wintertijd. Frankrijk zomertijd. Benelux weer wintertijd.
Zo gek als ik het nu verzin zal het niet zijn, maar als al die verschillende tijden wel zo uitpakken, merken we elke reis weer dat één Europese standaard nog steeds heel ver weg is.

Wat heeft jouw voorkeur? En waarom? 


3 opmerkingen:

  1. Een paar dagen geleden is bekend gemaakt dat er voorlopig nog geen wijzigingen komen. Op zijn vroegst vanaf 2021. Het bleek toch te ingewikkeld. Wat mij betreft mag het blijven bij zomer en winter tijd en als ik toch moet kiezen dan liever altijd zomertijd. Ik ben dol op de lange lichte avonden in het voorjaar en zomer. Langer donker in de ochtend is minder, maar nu ga ik in het donker weg en kom in het donker thuis in de donkere maanden. Dat vind ik niet prettig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Volgens mij is de wintertijd de echte tijd en is de zomertijd er later bij bedacht. Wanneer de klok verzet wordt in het voorjaar voel ik me heel lamlendig. Met de klok verzetten in de herfst heb ik dit niet. Geef mij dus maar de wintertijd.

    BeantwoordenVerwijderen