24 maart 2020

Nieuwe invulling van mijn werk in het verzorgingshuis

In het verzorgingshuis waar ik werk veranderde de dingen vorige week met het uur.
Zouden we sommige dingen eerst op de ene manier doen, werd het een uur later toch weer op een andere manier. Er was veel onduidelijkheid over de invulling van de nieuwe regels. Inmiddels is er een vorm van stabiliteit gekomen. Hoe vervelend de huidige regels ook zijn en hoe zwaar, zeker voor familie, biedt het huidige beleid een bepaalde rust. En ook weer niet. Het is lastig uit te leggen. We weten nu dat er niemand meer in of uit mag. Bewoners moeten binnen blijven en familie mag er niet in.
Eerder in de afgelopen week werden allerlei activiteiten gestopt, nadat we eerst hebben gezocht naar alternatieve vormen. Zo probeerden we te bloemschikken, niet op de groep, maar met iedereen apart in zijn eigen omgeving. Maar naast dat dit ons heel veel werk gaf, werd het voor de bewoners heel verwarrend. Het plaatje dat zij hebben bij bloemschikken klopte niet meer. Aan het eind hebben zij wel eenzelfde bloemstukje, maar het klopt gewoon niet. En leg dat maar eens uit.
Probeerden we gym aan te bieden op de afdeling per afdeling, maar ja, het was toen pas de tweede dag van alle verandering en er was op 1 afdeling een verzorgende heel lelijk gevallen en liep een dubbele beenbreuk op. Dan ben je blij als verzorgende van die afdeling dat je dan net op de gymtijd je bewoners even rustig en ontspannen aan de koffie hebt. Dan ga je niet weer de bewoners uit hun rust halen om te gaan gymen. Dat is die dag even uitgesteld.

Een dag later is de regel gekomen dat iedereen beperkt is tot 1 locatie en 1 of 2 afdelingen. Ik kon niet meer werken op de dagbegeleidngsgroepen omdat ik in de andere locatie meer nodig was.  Binnen welzijn veranderde er toen ook veel. Nu werken in mijn locatie 2 medewerkers welzijn voor verzorgd wonen en bieden daar ondersteuning waar nodig. Dat is vooral individuele aandacht bieden, verzorgen dat de nodige boodschappen  gedaan worden, de was bij de deur neergezet en opgehaald wordt en terug naar de bewoners.
Een collega is op de onderste 2 afdelingen voor beschermd wonen en nu werk ik op de bovenste 2 afdelingen beschermd wonen. Beschermd wonen betekent dat deze mensen achter beschermende deuren wonen.

Ik werk deze week 5 ochtenden op deze twee afdelingen.Volgende week kan het weer zo heel anders zijn. Ik help daar waar nodig is, maar voor nu probeer ik zoveel mogelijk de afleiding en persoonlijke aandacht te bieden.
Wat komen er veel verhalen los als je iemand mee neemt naar haar kamer, zo af en toe een foto oppakt en mevrouw laat vertellen. Zo mooi! Op vrijdag hebben we op beide afdelingen koekjes gebakken, zoals vroeger ook gedaan werd vlak voor het komende weekend.

Vandaag hebben we kaarten gemaakt met de bewoners om naar de kinderen te sturen. Nu is een kaartje zo gemaakt, nu er veel gestansd materiaal is voor 3D kaarten. Daarna begint het pas.
Wij hebben alleen het adres en telefoonnummer van de 1e contactpersoon. Als mw dan meerdere kinderen heeft bel je de 1e contactpersoon om de adressen van de anderen.
En ook dat geeft weer reuring.
Mw heeft namen genoemd van personen die al overleden zijn, of noemt de naam van haar zus als naam van een kind. Dus gelukkig kunnen we zus (98 jaar) nu ook een kaartje sturen! Deze gesprekken met familie vergen dan ook even je aandacht. Het is mooi om te doen. Personen die ik gesproken heb zijn blij met dit gebaar en kijken uit naar de kaart van mama of moeder.
Wat ben ik blij dat ik dit werk zo mag doen!

Ik besef wel dat dit nog een luxe is, omdat nu wel alle bewoners en personeel hun beperkingen hebben, maar iedereen is in onze locatie nog gezond. En dat hopen we zo te houden!
Al moet ik ook eerlijk toe geven dat ik na m'n dienst toch bekaf ben ondanks de genietmomentjes. Het is nog zo zoeken, met personeel, mij minder bekende bewoners, het werken op de afdeling zelf.
Maar dit echte contact, zelf met de bewoners, dit is wat ik mooi vind in mijn werk.

4 opmerkingen:

  1. Dank je wel voor dit werk wat jij doet. Ik weet zeker dat zowel de bewoners als de familie van de bewoners dit waarderen. Hopelijk blijven jouw bewoners gezond, en jij natuurlijk ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, die hoop is natuurlijk geheel wederzijds. Groetjes Hannie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je houdt er echt van. Dan komt er helemaal uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oohhh zo herkenbaar. Ik ben gisteren aan het sjoelen geweest bij ons op de afdeling en soep maken vervolgens nog therapie gegeven en plantjes gezaaid.

    BeantwoordenVerwijderen