We zijn er aan gewend geraakt zelf een tas mee te nemen. Wie in het begin van de overgangsperiode de andere krijg-tasjes heeft bewaard, heeft nu een hele voorraad aan papieren en linnen tassen. Zelf heb ik intussen ook een hele voorraad van liggen. In alle soorten en maten.
Voor de losse broodjes en groenten die eerder in een plastic zakje gingen, zijn er tegenwoordig ook herbruikbare zakjes op de markt.
Als ik dit zo achter elkaar opschrijf lijkt het dat we op de goede weg zijn met ons plastic verbruik. En wij als consumenten is een groep hiervan misschien al op de goede weg. Nu werken we met z'n allen braaf mee aan de inzameling van plastic om het te gaan hergebruiken, maar daarna is het voor ons consumenten buiten beeld wat er gebeurt.
Nu de fabrieken nog. Of opnieuw.
Vorige week zag in een reportage over hergebruik van plastic. We waren op de goede weg met investeren in het recyclen en opnieuw gebruiken van plastic. De klad is er ingekomen. Waar we eerst veel geld hebben gestoken voor de opbouw van recyclingsbedrijven, staan zij nu met de rug tegen de muur; De markt bepaalt en gaat voor t goedkoopste; inkoop nieuw plastic vanuit het buitenland.
Kijk maar eens naar deze korte reportage;
Ik denk dat wij als consument veel meer kunnen gaan letten op ons plastic gebruik. Dat wij er op gaan letten of er hergebruikt plastic is gebruikt. In veel gevallen kan hergebruik goed.
In bijna alle gevallen kunnen we zelf ons plasticverbruik verminderen.
Hoe?
Zo ongeveer;
- Gebruik waar mogelijk geen plastic.
- Kijk eens naar alternatieven van andere materialen als glas, hout, stof of blik. (de glazen potten, houten wasknijpers, stoffen broodjeszakjes en ga zo maar door)
- Kijk of er een gelijksoortig product is met minder plastic. Bijvoorbeeld bij de wc blokjes;
De rechter houder moet na gebruik weggegooid worden en is meer houder dan wc blokje. De linker houder is gemakkelijk na te vullen. Hoeft er dus maar 1x een houdertje gemaakt te worden. Daarnaast is het navullen ook nog eens goedkoper voor je portemonee.
- Heb je plastic bekers of borden nodig voor in de tuin of op vakantie? Alles is er al, dus kijk eerst eens in de kringloopwinkel. Zo ook voor de lunchtrommel voor als we weer naar school of werk gaan. Een beker uit de kringloop lijkt mij toch weer milieubewuster dan nieuwe bekers van ecologisch bestempeld bamboe.
- Zet een mok neer op je werk om geen plastic wegwerp bekertjes meer te hoeven gebruiken.
- Vervang het lege flesje handzeep bij de wastafel voor een blokje zeep. Heel trendy zijn de nieuwe shampoobars. Dat is douchegel of shampo in de vorm van een blokje zeep. Zo krimpt de flesjesberg al enorm.
- Vraag bij de supermarkt om een papieren zak om je sperciebonen in te doen.
- Er zijn tandenborstels te koop van bamboe. Klinkt je dat te ecologisch of te geitenwollensokkerig? Ze zijn gewoon te koop bij de Action.
Van de overheid moeten wij ons plastic afval apart aanleveren om te kunnen recyclen. Dit kost ons een hoop moeite om te doen en ruimte in de tuin omdat er zo'n grote plasticcontainer staat. Dit willen we toch niet voor niets doen omdat er zoveel goedkoper importplastic ons land binnenkomt? Wij als consumenten zullen dus vaker moeten kijken of het van hergebruikt plastic is gemaakt. Voor tuinmeubels, emmers, bloempotten en zo kan dat echt heel goed. Wij consumenten of kopers, zullen uiteindelijk gaan bepalen. Als wij klanten iets niet meer kopen, maken ze het niet meer.
Wat doe jij al om je plasticverbruik te verminderen? Ben je er bewust mee bezig? Hoe beperk jij je plasticverbruik? Heb jij tips, reageer dan. Iedereen die meeleest ziet ze dan ook.
.............
(Ik heb de hele middag zitten schrijven hierover, krijg ik een storing en ben ik de hele tekst kwijt. Na even mopperen ben ik toch maar overnieuw begonnen. Sommige zinnen zijn nu anders geformuleerd, maar ik denk wel dat ik de hoofdlijnen wel heb weten vast te houden. Ik had wel even de smoor in, maar het is niet anders. Je kunt dan het hele stuk laten varen of uithuilen en opnieuw beginnen.)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten