07 januari 2022

Zelf je gebroken bril maken, het kan!

Mijn bril is gebroken. . . . en door mijzelf weer gerepareerd.

Tijdens het poetsen van mijn glazen had ik zonder dat ik druk uitoefende, ineens een bril in 2 stukken! Gebroken op het tussenstuk tussen de glazen. Balen!
 
Ik heb wel wat van mijn vader weg; Altijd op zoek naar mogelijkheden om iets wat kapot is toch te repareren. Ik heb ooit wel eens geprobeerd iets van kunststof te lijmen met 1 secondelijm, maar dat werkt meestal averechts. Lukt vaker niet als wel. Daar durfde ik niet mee te beginnen. Mijn eerder ervaringen hebben mij geleerd dat je dan een hoop smurrie krijgt op de te lijmen plek, maar het niet vast komt te zitten. Dus ging ik op zoek naar andere oplossingen. Ik gebruik hiervoor ook ons aller vriend Google. Daar las ik dat ik mijn kunststof bril kon lijmen met. . . . Aceton. 
 
Dat heb ik met succes geprobeerd. Dat wil ik met je delen. Je weet immers maar nooit. Tegenwoordig worden veel brillen van kunststof gemaakt. Dan kan je deze tip toepassen. 
Je kan maar zo even geen zin of geld hebben voor een nieuwe bril, of hij breekt op het moment dat je in het buitenland bent. 
 
Het is heel eenvoudig te doen, maar er is wel het een en ander waar je goed op moet letten. 
Waar de bril gebroken is heb ik de puntjes 2 minuten in de aceton gehouden. Gewoon maar 1 mm diep in de aceton houden. Let erop dat je glazen niet nat worden. Druk dan de gebroken stukken weer zachtjes tegen elkaar aan en hou dat even vast. Let op dit is wel precisiewerk! 
- Duw niet te hard, omdat het kunststof van je bril boterzacht is geworden. 
- Duw overal even sterk  zodat het niet scheef gaat.
- Let op dat je beide helften op gelijke hoogte houdt.
- Let op de poten van je bril, dat die niet wijder of smaller gaan staan tijdens het lijmen. 
Als alles goed zit dit even vasthouden. Dan heel voorzichtig loslaten en 24 uur laten drogen.

Ik heb mijn gelijmde bril nu al weer enkele dagen op en hij doet t nog steeds prima. Al is er toch een heel miniem verschilletje te zien van het lijmen. Dat is alleen van de binnenkant uit te zien. De ander die naar mij kijkt ziet er niets van.
 

Ja ik ben alsnog naar de opticien gegaan om toch mijn ogen weer even op te laten meten.  Deze bril bleek ik al 4 jaar te hebben. Op zich niks mis mee, maar het breken van m'n bril deed me wel eraan herinneren dat je af en toe even moet controleren of de glazen nog goed genoeg zijn.

6 opmerkingen:

  1. Veel dank voor deze tip. Mijn Opticien heeft eerder eens mijn bril met aceton gerepareerd. Het is, nu blijkt, dus mogelijk het ook zelf te repareren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kan dit ook zo gedaan worden als die stuk is boven het glas

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja hoor, dit kan. Een kunststof brilmontuur kun je ook boven het glas op deze manier repareren. Is zelfs stabieler als tussen beide glazen in zoals bij mijn bril. Veel succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als de foto het eindresultaat is zou ik het niet zelf doen. Mijn bril is bij de winkel waar ik hem kocht gerepareerd me aceton maar daar zie je helemaal niets van.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mijn bril is op deze manier als service voor niets gerepareerd in de winkel en daar zie je helemaal niets van. Is de foto hierboven nadat de bril gerepareerd is?

    BeantwoordenVerwijderen