17 december 2016

Angst voor virussen en bacteriën.

In deze tijd van het jaar ken je t wel, je stapt van je fiets af en hebt een flinke loopneus. Een reactie van je neus op de kou. Uit mijn jaszak diep ik dan een (katoenen) zakdoek op en snuit mijn neus.
Onlangs had ik daar met iemand een hele discussie over. Een katoenen zakdoek gebruiken zou onhygiënisch en ziekmakend zijn. Zij was daar heel stellig in. Ik had op dat moment geen zin in die discussie, maar was eigenlijk even stellig; Ik vind dat de reinste onzin. Een zakdoek in mijn jaszak gebruik ik om mijn neus te snuiten omdat deze reageert op de kou, en niet omdat ik verkouden ben of de griep heb. Als ik de griep heb of verkouden ben, dan spelen virussen of bacteriën wel een rol. Maar toch niet als mijn gezonde neus reageert op kou? Moet je eens kijken als ik voor elke keer een nieuw papieren zakdoekje ergens vandaan moet opduiken. En waar moet ik die dan weer zo gauw laten na gebruik?
Wat kost dat wel niet voor het millieu? Per keer snuiten een nieuwe zakdoek maken, verpakken, vervoeren en het afval verwerken?

Een paar dagen later las ik een artikel over het hergebruiken van theezakjes. Er werd antwoord gegeven op de vraag of dit kon en veilig was. Het antwoord was dat dit wel kon, maar je dit wel binnen enkele uren moest doen en je het theezakje in een afgesloten trommeltje bewaarde. Want anders zouden er bacteriën op kunnen komen.
Hierbij fronsde ik ook even mijn wenkbrauwen. Anders zouden er bacteriën op kunnen komen....Tjonge jonge! Die zitten toch overal op? Het theezakje komt zo uit het kokende water, heeft daar enkele minuten in rondgedobberd en dan zou....
Als ik dat zakje 's avonds weer pak, gaat die zo weer het kokende water in voor een nieuw kopje thee. Dat overleven eventuele bacteriën echt niet!
Gebruik jij je theezakje ook wel eens een tweede keer?

Creëren we met al dit soort adviezen geen massavrees voor de gewone bacteriën? Natuurlijk is het een heel ander verhaal als je te maken hebt met mensen met een sterk verminderde weerstand. maar bij gewoon gezonde mensen? We kunnen wel wat hebben hoor.

Er zijn wel dingen waar we wel goed mee moeten opletten, zelfs voor gezonde sterke volwassenen;
- Na het snijden van rauwe kip of ander vlees, maar vooral kip, de plank en het mes lang en met goed heet water afwassen. Nog beter is om een ander mes en plank te pakken als je nog groente wilt snijden.
- Bij verkoudheid of hoesten, niet je hand voor je mond houden! Maar hoest of nies in je trui. (bij je schouder of elleboog)  Daarmee raak je doorgaans niets aan. Met je handen pak je direct erna weer alles en iedereen aan. Hoe vaak hoor je niet, ik geef je geen zoen maar een hand, want ik ben verkouden. Volgens mij is de wang, vlak bij het oor, daar waar de meeste mensen "zoenen" schoner als een hand waarin....
- Ben je een cake aan het bakken, geef je kleine kind geen likje van het deeg. In het deeg zit rauw ei verwerkt. In rauwe eieren zit wel eens salmonella. Kun je heel ziek van worden.
 - Gooi je vaatdoekje snel in de was. Een (duur) reinigingsmiddel met desinfecterend middel helpt niets als het vaatdoekje niet schoon is. Als het doekje gaat ruiken ben je eigenlijk al te laat met in de was doen.

Update;
4 dagen na mijn bericht  hierboven staat er overal in de kranten dat de veelgebruikte desinfecterende zepen en wasmiddelen verboden zouden moeten worden. Ze doden niet alleen foute bacteriën, maar ook de goede. Dat die zepen dus helemaal niet zo goed zijn. Dat we terug moeten naar het gewone zeepje. Niks geen moeilijk gedoe met speciale desinfecterende spullen.
Een bevestiging van mijn pleidooi voor minder steriel vanuit onverwachte hoek.  Wil je er meer over lezen? Dan kan dat hier;
Gezondheidsraad over desinfecterende zeep;


11 opmerkingen:

  1. Yes!!! een bericht naar mijn hart.
    Alle kleuters de zandbak in, afharden die handel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Allemaal bang makerij, ik doe meerdere keren met een thee zakje.
    En als er echt een virus heerst dan gebruiken wij papieren zakdoekje voor de rest katoenen.
    Inderdaad zoals hierboven afharden en niet zo bang zijn, we leven anders te steriel en dat gaat ten koste van de mens.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De laatste tijd "schieten mensen een beetje door", vind ik ook.
    Een idee, zodat je ook maar 1 theezakje gebruikt: Als je van rooibosthee houdt, zet je gewoon een grote pot. Als je zin in thee hebt, schenk je het in je glas, opwarmen in de magnetron. Blijft goed van smaak! Met rooibosthee kan dat!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Rooibosthee. Dat is lang geleden dat ik dit gedronken heb. Ik zit nu meer aan de groene thee. Toch de rooibos weer eens proberen. Heb m nog wel staan denk ik...Soms drink ik een hele tijd dit, dan weer iets anders.

      Verwijderen
  4. Ik gebruik een theezakje gerust nog een keer, ook al lag het een uurtje op het aanrecht. Maar sommige dingen zoals vaatdoekjes vervangen zijn inderdaad goed om te doen.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ben 1 van de weinigen misschien, maar vind een stoffen zakdoek zo ontzettend vies.. na 2x snuiten is die door en door nat van t snot ? ben in de winter regelmatig verkouden en in de zomer erge hooikoorts.. er gaan makkelijk 2 tissueboxen per week door als t er niet meer zijn en dan nog de zakdoekjes onderweg... heb ze sowieso mee voor mn opvang en eigen kinderen (gastouder) vies als ze allemaal mijn zakdoek moeten gebruiken en moet anders onthouden welke van wie is ?

    maar verder.. niet te moeilijk doen qua bacterien idd!! vind een stoffen niet perse onhygienischer oid (maar gewoon vies als ie doorweekt is :p)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal gelijk in. Snuiten in een "natte dweil" is geen lolletje. In dat geval heb ik ook liever een papieren variant. En heb je meerdere kinderen in huis, dan ontkom je er gewoon niet aan om tissues te gebruiken. De blauwe zakdoek voor Marietje houden en de groene voor Truusje, dat werkt niet.

      Verwijderen
  6. 4 dagen na mijn bericht kwam dit bericht in de media;
    Update;

    Intussen staat er overal in de kranten dat de veelgebruikte desinfecterende zepen en wasmiddelen verboden zouden moeten worden. Ze doden niet alleen foute bacteriën, maar ook de goede. Dat die zepen dus helemaal niet zo goed zijn. Dat we terug moeten naar het gewone zeepje. Niks geen moeilijk gedoe met speciale desinfecterende spullen.

    Een bevestiging van mijn pleidooi voor minder steriel vanuit onverwachte hoek. Wil je er meer over lezen? Dan kan dat in de link in mijn update in de blog.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoera!

    Ik heb blokjes zeep op zeepschaltjes, in keuken, wc en badkamer. Mijn schoonzsuje van 15 vindt dat goor, die wast haar handen hier dus met afwasmiddel, dat zit in het zeeppompje in de keuken. Ik heb haar gevraagd hoe de zeeppomjes thuis eruitzien, want die schijnen mij onhygienischer dan het blokje zeep dat ik elke keer als ik het gebruik afspoel voor ik het terugleg, nooit een doekje erover, nooit schoonspoelen, met roestplekjes..

    Ik genruik eens per drie maand een antibacterieel schoonmaakmiddel op wc en wasbakken na een feestje hier waarbij de urinespetters op ooghoogte zitten, dan ga ik zelf pas weer beneden nadat de wc is gepoetst. Verder water, groene zeep, afwasmiddel of azijn, daarmee maak ik verder alles schoon, behalve de ramen, daar gaat glansspoelmiddel op.

    Stoffenzakdoeken elke dag bij de was doen. Dan vind ik het prima. Sinds een paar jaar heb ik herpesbultjes in mijn neus in plaats van een koortslip sindsdien gebruik ik uitsluitend papieren zakdoekjes. Voor ik het doorhad had ik elke maand een uitbraak, minimaal, en vaak duurde het weken voor het wegtrok. Nu meestal maar een dag of drie last en slechtes eens per jaar.
    Ik eet gewoon ckebeslag, koekjes deeg en salmonella heb ik nog nooit gehad. Heel kleine kinderen en zwangeren raad ik het af, maar gezonde, stevige kinderen en volwassenen.. Een kom uitlikken moet kunnen.
    En in mijn mouw hoesten en proesten vind ik zo goor. Ik proest in mijn tissue en was mijn handen daarna. Tenzij ik zwaar griep heb en de deur niet uitga. Dan was ik mijn handen als ik toevallig langs een kraan kom. Ik roep als ik verkouden ben maar dat ik het niet thuis heb gekregen, dus de mensen die ik tegenkom staan er in de supermarkt, drogist, bakkerij, kantoorpand en de sporthal ook aan bloot. Nou ben ik links en open ik deuren, kranen en kasten met rechts.. En je geeft de rechterhand dus het is in mijn geval niet een enorm ding.

    Als kind at ik zand en slakken en wormen. Afgezien van wormpjes heb ik er niets van gehad, en die wormpjes was 1 keer, voor 300 handen zand valt dat best mee.

    Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ook gehoord...niet niezen in een papieren zakdoek. De vezeltjes laten los en de bacteriën zweven langer door (op) de vezels in de lucht en worden ingeademd door anderen. Katoen is beter. Ik nies in mijn elleboog.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mijn moeder had smetvrees. Nou ik dus helemaal niet en ben nog steeds gezond

    BeantwoordenVerwijderen