Nu de gasprijs zo omhoog gevlogen is wordt het steeds belangrijker om op je gasverbruik te letten.
Maar ja, hoe doe je dat?
Korter douchen, de verwarming een uurtje voordat je naar bed gaat al lager zetten, Dit zijn wel de meest bekende , die kent iedereen wel. Of sowieso de hele dag een graatje minder. Maar ja, dit is zeker in het begin wel wat minder comfortabel als je t lekker warm gewend bent.
Met koken kun je ook al veel doen om gas te besparen. En dat zonder eerst dure aankopen te doen voor hulpmiddelen. Je hebt alles al in huis.
Ik geef je enkele tips;
- Je eten of water is eerder aan de kook en met minder gas als je een deksel op de pan doet. Daarom werk ik zelf graag met glazen deksels, dan kan ik zien wat er onder die deksel gebeurd, maar dit terzijde.
- Eitje koken. Zet je eieren met koud water op en breng ze met deksel op de pan aan de kook. Als ze goed koken kun je het gas uitdraaien. Deksel er op laten zitten en de pan gewoon op de nog hete pit laten staan. Na een minuut of 6 heb je een heerlijk eitje.
- De manier van het eitje koken werkt ook bij snel klaar producten als 8 minuten-rijst, macaroni. Je hebt dan alleen gas nodig om het goed aan de kook te krijgen. De macaroni niet te lang laten staan want dan wordt zij plakkerig en te gaar.
- Bij aardappelen of groenten die wat langer duren zoals bonen, kun je ook werken met een soort van kookzak. Nee, niet die plastic zakjes die als kookzak voor je vlees of kip verkocht worden voor in de oven. Wel een fleece of wollen zak waarin je je eten kookt...ehm, gaart.
Je kunt kant en klaar een hooimadam kopen. Met het idee van de historische hooikist heeft iemand er een moderne compacte variant op gemaakt en is er een winkeltje in begonnen.
Hooimadam
Zelf maken is een goedkopere optie. Ik ga hier niet beschrijven hoe je dat kunt doen. Een andere blogster heeft dit al gedaan. Ik verwijs je door naar groenleven. Zij geeft uitleg hoe je een
pannenzak maakt
Als ik zelf een pannenzak had gemaakt had ik waarschijnlijk de beschrijving wel zelf op mijn bloggezet. Ik had mazzel. In de kringloop vond ik een kinder-reistasje van gevoerde fleece. Ik heb 1 naadje losgesneden met een tornmesje en kon gelijk de pan er in kwijt.
Dat ziet er dan zó uit;
Hierin staat nu een pannetje met warm eten door te garen. Heb ik geen omkijken naar.
- Nog een manier is stapelkoken. Op 1 pit zet je twee pannetjes op elkaar. handig als je naast aardappelen koken ook een potje groente warm wilt krijgen. Ik heb hiervoor wel een ring gekocht van aluminium om tussen de pannen te zetten zodat je verschillende maten veilig op elkaar kunt zetten.
Daarnaast natuurlijk nog het steeds meer in de mode rakende ouderwetse, dus hippe petroleumstel.
Tegenwoordig gebruiken we hiervoor geurloze lampenolie, dus wel het gezellige lichtje, maar niet de indringende petroleumgeur van vroeger. Dit is ideaal als je stoofpeertjes of draadjesvlees lekker lang wilt laten sudderen. Lampolie lijkt mij voordeliger in gebruik als het aardgas.
Straks komt het mooie weer er aan en kunnen we weer meer buiten koken. Hiervoor heb ik wel een apparaat aangeschaft, maar daarna kan ik koken op sprokkelhout. Af en toe genieten van een leuke wandeling in het bos en gratis koken.